• Het zijn drukke tijden voor Amadeus Williams.
• Het zijn drukke tijden voor Amadeus Williams. Foto: Roy Beusker Fotografie/Amy van Leiden

Energieke alleskunner maakt zich op voor 250ste voorstelling ‘Aladdin de musical’

Algemeen

REGIO • Voor Amadeus Williams zijn het drukke tijden. Waar anderen zich opmaken voor de vakantie is de musicalartiest hard op weg naar de 250ste voorstelling van Aladdin de musical. 

In het Afas Circus Theater staat, ‘vliegt’, rent en zingt de Capellenaar vijf of zes dagen per week in het ensemble. De 35-jarige voormalige topturner is tot en met de kerstvakantie in Aladdin te zien, waarna waarschijnlijk weer een ander avontuur op hem wacht, in binnen- of buitenland.

Amadeus Williams groeide op in Capelle. Hij merkte al snel dat bewegen en lekker over de kop gaan hem energie gaven. En dus ging hij op turnen, met trampolinespringen als specialiteit. Vervolgens werd hij lid van SDS. Daar kwam hij onder de hoede van de bekende turntrainer Rob Stout. Amadeus Willams was daarnaast VWO-leerling op het Thorbecke College. In de naastgelegen topturnhal was hij helemaal op zijn plek. “Ik ging altijd al graag over de kop en als turner ontwikkel je ook nog eens je lichaam. Ja, ik heb aan meerdere grote wedstrijden en NK’s meegedaan en heb een bak vol medailles.”

Miss Saigon
Hij trainde veel en beheerste meerdere onderdelen goed, zoals rekstok, sprong en oefeningen op de vloer. “Dansen en zingen vond ik echter ook al leuk en uiteindelijk heb ik gekozen voor de HBO-opleiding Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Amsterdam. Ik studeerde daar af  in 2013. Via via mocht ik audities doen bij Miss Saigon. Vanaf dat moment wist ik: dit is het helemaal. Daarna kwam ik in Londen bij Miss Saigon West End Revival terecht. Ik heb daar een fantastische tijd gehad, tot corona roet in het eten gooide. De theaters bleven lang leeg. Toch heb ik uiteindelijk in best veel voorstellingen mogen spelen. Na ‘Londen’ zijn we nog verder op de internationale tour gegaan met Miss Saigon. Ook heb ik in die periode nog een jaar lessen gevolgd en volop genoten van West End en Soho, de musicalwijken van Londen. Mijn nichtje woonde daar en ik mocht bij haar inwonen.”

Wisselwerking
Na zijn Londense periode was Amadeus Williams nog te zien in videoclips van Take That (Cry) en Sigma.

“Maar nadat de internationale tour van Miss Saigon ten einde kwam, ben ik in 2019 in Schotland gaan spelen in ‘Goldilocks and the three bears Pantomime’. Deze show was interactief, waarbij er een constante wisselwerking was met het publiek. Echt heel bijzonder. Maar nadat ik auditie mocht doen voor Aladdin de musical koos ik voor een avontuur bij Stage Entertainment. Ik ben lid van het ensemble en vertolk diverse rollen. Dan weer als wachter dan weer als danser. In een nummer verkleed ik me vier keer en tijdens de gehele show zeven keer. Dus ja, dat betekent enorm snel schakelen.”

Ook in deze rol kan hij weer lekker over de kop gaan, rennen en vliegen over het podium. “Dat past echt bij me. We spelen de voorstelling acht keer per week en meestal speel ik vijf of zes dagen mee. Ja, dat is hard werken, maar ontzettend leuk om te doen. Op zondag bijvoorbeeld ben ik al om 08.00 uur in het Afas Circus Theater. Beetje inzingen, lichaam losmaken, schminken en dan om 12.00 uur de eerste voorstelling spelen. Vervolgens even bijkomen en om 16.00 uur op voor de tweede show. In totaal treed je dan met de vrijdagavond erbij vijf keer in een weekend op. Ja, dan ben ik best moe als ik op zondagavond bij mijn ouders in Capelle ben. Gelukkig kon ik na mijn Londense periode weer bij hen terecht in mijn oude omgeving. Ik bezocht deze week mijn oma in Rijckehove en die las Het Kontakt. Ik zei tegen haar dat ik deze week in de krant zou komen. Ze keek me enorm trots aan. Zij weet ook hoeveel plezier ik in mijn werk heb.”

“Wat ik hierna ga doen? Nog geen idee. Ik hoop weer succesvolle audities te mogen doen. In ons beroep is je toekomst vaak onzeker, maar gelukkig heb ik in de loop der jaren ook turnlessen hier in de regio gegeven en kan ik me  nog verder ontwikkelen. Ik ga voor de zekerheid ook een kappersopleiding volgen. Maar ik raad iedereen aan om een keer naar Aladdin te komen kijken, want dit is echt een topmusical voor het hele gezin. Er is iedere show weer een fantastische interactie tussen spelers en het publiek en de zalen zitten lekker vol.”

Cor Hulsbus