Vlotvaren; het is en blijft een mooi avodntuur.
Vlotvaren; het is en blijft een mooi avodntuur. Foto: PR

KinderLabs: leuk en inspirerend tegelijk

Algemeen

CAPELLE • Niet iedereen kan zes weken op vakantie. Sterker nog, er zijn zat gezinnen met kinderen die deze zomer heel bewust thuisblijven. Juist voor die doelgroep zijn de KinderLabs in Capelle ideaal.

Deze KinderLabs bieden kinderen tal van mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Immers, Welzijn Capelle is verantwoordelijk voor de programmering en vanuit de gemeente streeft men naar waardevolle activiteiten die niet alleen maar tijdvulling opleveren maar kinderen ook iets bijbrengen. 

Stefan Kort is sociaal werker KinderLab en Buurtcoach in Middelwatering. Met zijn collega’s is hij het gehele jaar door bezig om activiteiten te organiseren voor Capelse kinderen. “Natuurlijk zijn de KinderLabs vooral gericht op kinderen maar ook ouders en begeleiders zijn van harte welkom.”

Overigens wordt er vanwege het succes in Middelwatering, Schenkel en Schollevaar serieus nagedacht over verdere uitbreiding in andere wijken zoals Fascinatio. 

“We merken aan alle aanvragen dat er behoefte is aan gerichte activiteiten die ook vaak groots opgezet zijn en bovenal waar gratis aan kan worden deelgenomen. Het KinderLab is een inspirerende plek in de wijk waar kinderen (tot 12 jaar) en ouders terecht kunnen voor een compleet aanbod van activiteiten gericht op ontmoeting, ondersteuning en ontwikkeling. Thema’s zijn bijvoorbeeld gezondheid, taal, financiële educatie en talentontwikkeling.”

“Binnen het KinderLab hanteren we de methodiek de Vreedzame Wijk. Dit komt voort uit de Vreedzame School. Kinderen leren bij het KinderLab conflicten vreedzaam op te lossen, meningsverschillen te overbruggen, open te staan voor verschillen tussen mensen en zich een beetje te bekommeren om hun omgeving. Het KinderLab werkt samen met het CJG, Sportief Capelle en de bibliotheek. Welzijn Capelle is verantwoordelijk voor de coördinatie en programmering van het aanbod, ook is er veel ruimte voor initiatieven van kinderen en ouders.”

Stefan Kort en de zijnen hebben een mooi aanbod bedacht; “De KinderLabs zijn in de zomervakantie gewoon geopend met een heel leuk en afwisselende programmering. Iedereen is welkom bij onze activiteiten. Kan of wil je niet meedoen, dan ben je alsnog welkom voor een bakje koffie of glaasje limonade.”

“De kracht van onze KinderLabs is dat wij op een zeer laagdrempelige manier aan het verbinden zijn. We hebben dit jaar Capelle Campus, Mijn vader of moeder is de BESTE, Survivallen in de Belgische Ardennen, Schuimpartydisco met levend sjoelen, Viswedstrijd met je ouders, knutselmiddagen etc etc. Er is meer dan genoeg te doen op alle drie de vestigingen.”

“Alle activiteiten zijn gratis, voor sommige moet je je van tevoren opgeven vanwege het maximaal aantal deelnemers, voor de andere activiteiten is het vrije inloop. Kinderen én ouders kunnen deze zomer in de KinderLabs meedoen aan bijvoorbeeld een kookworkshop, mee op survival, lasergamen, strips tekenen of meespelen in het Schollebos. Voor de allerkleinsten is er voorlezen, voor de iets oudere kinderen bijvoorbeeld een Rap Workshop.”

Stefan Kort gaat verder “Ieder KinderLab heeft een eigen programmering in de zomervakantie en is een deel van de zomervakantie geopend: KinderLab Schenkel is in week 1, 2 en 6 gepend. KinderLab Schollevaar de eerste drie weken en KinderLab Middelwatering de de laatste drie weken.”

“Dit jaar is er ook weer Capelle Campus met het thema ‘In 4 dagen de wereld rond’. Tijdens deze week leren kinderen over gewoontes en culturen tijdens bijvoorbeeld een kook-, dans- of muziekworkshop. Capelle Campus vindt deze week plaats in Schollevaar en in Schenkel in week 2 (18 tot en met 21 juli). Opgeven kan via de website van deze KinderLabs.” 

Kijk voor meer info op www.welzijncapelle.nu en klik op de gewenste vestiging: KinderLab Middelwatering Reigerlaan 66, KinderLab Schenkel Bongert 8 en KinderLab Schollevaar Louvre 1.