Nico de Borst: al jaren bevlogen actief met Stichting Breath.
Nico de Borst: al jaren bevlogen actief met Stichting Breath. Foto: Annemarie van der Ploeg

Ondanks de zorgen toch altijd die lach

Algemeen

CAPELLE • Stichting Breath werd opgericht op 15 november 1995. Sindsdien heeft de stichting al vele kinderen opgevangen die geen ouderlijke zorg hebben in Roemenië, Georgië en Oekraïne. Sinds de oorlog in Oekraïne is er voor deze groep opvang in Nederland gezorgd.

Initiatiefnemer en voorzitter Nico de Borst vertelt: “Kinderen worden van straat opgepakt door politie of uit gezinnen gehaald waar ze mishandeld, misbruikt of verwaarloosd worden. Ze worden in het ziekenhuis gecontroleerd en gaan naar een internaat of naar een huis zoals wij dat hebben. Wij selecteren voor onze huizen een vader en een moeder en brengen bij hen maximaal tien kinderen onder. We zijn in Gdansk, zusterstad van Rotterdam, in Polen begonnen. Toen het daar een stuk beter ging vroeg de afdeling externe betrekkingen op de Coolsingel in Rotterdam of ik naar een andere zusterstad van Rotterdam, Konstanza aan de Zwarte Zee in Roemenië, mee wilde gaan. Daar hebben we een prachtig kinderdorp gebouwd in samenwerking met de overheid. Daar wonen vanaf 2002 zestig zwaar gehandicapte kinderen maar ook een aantal straatkinderen.

Georgië

” Daarna ontmoette ik in 2005 Sandra Roelofs, vrouw van toenmalig president van Georgië Saakasjvili en raakte bevriend met hen. Dat resulteerde in vijf huizen voor hoofdzakelijk gehandicapte kinderen in Georgië. Toen ik in 2004 in het hoofdbestuur van Sparta zat, kwam EvgeniY Levchenko bij ons voetballen en wij raakten bevriend. Hij zei dat ik eens naar zijn geboorteregio Donbass in Oekraïne moest gaan omdat daar ook enorm veel kinderen hulp nodig hadden. In maart 2020 hebben wij daar ons vierde huis geopend. Het is een enorm stuk grond en we wilden daar een vijfde huis bouwen, maar toen kwam de oorlog dus ging dat niet door. Momenteel is de toestand daar hopeloos. Ik hou er al rekening mee dat we een aantal huizen gaan verliezen.”
“Op 24 februari om 17.00 uur vlogen de Russen het Oekraïense luchtruim binnen en werden de kinderen gewekt. De luchtmachtbasis, vlakbij ons huis, werd gebombardeerd en werden de ramen uit de slaapkamers van ons huis geblazen. De kinderen zijn als eerste geëvacueerd en naar Bergen aan Zee gebracht. In Donbass hebben wij ook een paar huizen waar de moeders met de kinderen in eerste instantie wilden blijven zitten. Later wilden ze ook proberen daar weg te komen. We hebben nu vijf gezinnen in Nederland zitten en ook mensen die in het verleden voor ons gewerkt hebben. Er is ook een zwaar zieke jongen met zijn oma naar Nederland gehaald. Ze zitten bij een streng gereformeerd gezin. De vrouw van het gezin ziet er tegenop dat die mensen weer weggaan omdat ze het een verrijking van hun leven vindt. Ik moet eerlijk zeggen dat vooral in de biblebelt en in het noorden van Nederland de kerken hun kracht laten zien.”

Verbreden

De dag dat de oorlog begon, besloot de stichting om haar doelstelling te verbreden. De Borst: “We zijn er niet alleen voor Breath-kinderen maar ook voor andere kinderen en voor ouderen die in problemen zijn. We ondersteunen ook een groep van 19 kinderen in het noorden, in een bezet gebied dat tegen de grens met Rusland aangeplakt zit. Deze groep kinderen zat in een internaat en we steunen ze financieel via de Child Care organisatie in Charkov. Het is een voordeel dat we al 18 jaar actief zijn in Oekraïne en met autoriteiten en zakenleven een goede band hebben opgebouwd. Maar we zijn ook verschrikkelijk goed geholpen door de mensen in Nederland. We zijn ook in onderhandeling met het Nederlands Artiestenelftal met John Williams. Ze willen voor ons gaan voetballen. Op dit moment vormen we een reserve voor het geval dat de oorlog afgelopen is of dat de mensen terug moeten naar Oekraïne. Ik heb bij de regering moeten tekenen dat ik goed voor de mensen zal zorgen en er voor zorg dat ze weer terugkomen. Alles wat wij doen, doen we ondanks de zorgen met een lach op ons gezicht.”

Stichting Breath kan hulp in vele vormen gebruiken. Kijk voor informatie op www.breathcareforkids.com.

Annemarie van der Ploeg

Capellenaar Nico de Borst is al weer 27 jaar actief met Stichting Breath care for Kids. De bevlogenheid van toen is er nog steeds.