Afbeelding
Foto: Stockfoto 123 rf

Criminaliteitscijfers dalen licht, zorgen blijven

Algemeen

CAPELLE • Het aantal woninginbraken in Capelle is in 2021 sterk gedaald. Dit blijkt uit cijfers van de jaarlijkse veiligheidsrapportage integrale veiligheid. Op het gebied van woonoverlast en cybercriminaliteit is een toename te zien. Ook het geweld en de criminaliteit onder de jeugd blijven zorgelijk. 

De rapportage laat de cijfers zien over het jaar 2021 tegenover de cijfers van 2019 en 2020. De daling die in de halfjaarlijkse rapportage in september 2021 zichtbaar was, heeft zich doorgezet. 

In 2021 zijn in totaal 2674 meldingen binnengekomen tegenover 3016 in 2020 en 2882 in 2019. In 2021 is een flinke daling zichtbaar in de high impact crimes woninginbraak (54 tegenover 138 in 2020) en straatroof (9 tegenover 24 in 2020). Ook is de instroom bij bureau Halt lager (22 tegenover 35 in 2020). De cijfers op het gebied van geweld zijn stabiel gebleven.

Ans Hartnagel, wethouder Veiligheid: “Het is goed om te zien dat op sommige vlakken er echt een flinke daling van de cijfers te zien is. Dat betekent: minder slachtoffers. Maar we zien tegelijkertijd dat er nog werk aan de winkel is. De cijfers van woonoverlast laten een stijgende lijn zien.”

“Hier hebben we begin 2022 een nieuwe aanpak op gezet. De resultaten hiervan hoop ik terug te zien in de volgende rapportage.”

“De verschuiving naar de online cybercriminaliteit is ook zichtbaar. En dat laatste is meteen ook lastig. De online wereld is niet gebonden aan grenzen. We willen dan ook graag aan de slag om de weerbaarheid van de Capellenaar en Capelse ondernemers op dat vlak te vergroten.”

“Daarom is dit in ons coalitieakkoord ‘Voor vandaag en morgen’ een speerpunt en stellen we speciaal hiervoor een stadsmarinier aan. Cyberveiligheid wordt samen met Jeugdcriminaliteit één van de speerpunten in het nieuwe Integraal Veiligheidsbeleid dat naar verwachting eind 2022 gereed is.”

Wethouder Hartnagel geeft aan dat de jeugd extra aandacht nodig heeft: “De criminaliteit en het geweld onder jeugd neemt toe, dit is een landelijke trend die ook in Capelle te zien is. Als gemeente vinden we dat ieder kind in Capelle veilig moet kunnen opgroeien. Zich thuis, op school en daarbuiten veilig moet kunnen voelen. Helaas is dat niet altijd zo.”

“Daarom zetten wij ons samen met het onderwijs, het jongerenwerk en alle andere partners vol in op preventie en voorlichting. Dit doen wij met lesprogramma’s, projecten en campagnes; leerlingenalert, Steek jij je hand uit zijn daar goede voorbeelden van.”

“Ook hebben we ‘YouChoose’, een nieuwe campagne gericht op het terugdringen van wapenbezit en wapengeweld en het ontwikkelen van talent met ‘#showskillsnotknives’.