• Leerlingen aan de slag in Het Meesterwerk.
• Leerlingen aan de slag in Het Meesterwerk. Foto: Huub Lakerveld

'Je wordt blij als je de leerlingen ziet stralen'

capelle • In de PicassoPassage opende onlangs koffiebar en cadeauwinkel Het Meesterwerk de deuren. Dit is niet zomaar een nieuw koffietentje in de buurt, maar een plek waar leerlingen van Accent Praktijkonderwijs ervaring opdoen in de praktijk.

Het balletje ging rollen in 2020, volgens docent Horeca Renee van der Spoel: "Directeur Erik Roth en ik hadden toen een gesprek", vertelt hij. "Wij vonden eigenlijk dat onze winkel op school niet meer van deze tijd was. Het liefst wilden wij een echte winkel, in plaats van een plek waar de leerlingen oefenen met dummy's en nepgeld."
Het Meesterwerk heeft een dubbele betekenis. "De leerlingen kunnen hier echt leren én ze kunnen trots zijn op wat zij doen. Dit is echt, werken in de praktijk. Veel levensechter dan dit gaat het niet worden. Het gaat erom dat leerlingen vaardigheden ontwikkelen waarmee zij straks de arbeidsmarkt op kunnen. En het is ook een meesterwerk van onze school, waarmee wij de leerlingen willen helpen. De leerlingen mogen hier ook fouten maken. Het is een beschermde omgeving, want er lopen ook docenten rond."

Vervolgens: "Deze locatie hadden wij al op het oog, maar het stond al lang leeg en was verwaarloosd. Dus er zat twee jaar tussen idee en opening. Er zaten veel haken en ogen aan. Het was helemaal leeg hier; er was zelfs geen airco. Dan begin je met een achterstand. Maar dit hadden we voor ogen. Dat is aardig gelukt, denk ik."
De leerlingen uit jaar twee tot en met vier lopen een interne stage in de winkel. Zij worden begeleid door vast personeel, dat in dienst is van de Stichting Het Meesterwerk. "De leerlingen vinden het allemaal ontzettend leuk om te doen", aldus Renee van der Spoel.

Regionale ondernemers
Terwijl vanachter de bar eten en drinken wordt geserveerd, liggen in Het Meesterwerk ook cadeauartikelen en andere producten, gemaakt door lokale en regionale ondernemers. En als de producten van verder weg komen, zijn ze altijd duurzaam gemaakt. Gebak is van de Blooming Bakery van Fier! in Capelle en verder is onder meer plasticvrije zeep van HappySoaps en bier van Stadsbrouwerij Argentum uit Schoonhoven verkrijgbaar.
Renee van der Spoel is een trots docent. "Ik word er heel blij van als ik die leerlingen zie stralen. Dat is waar je het voor doet. Dat zij als ander, zelfstandig persoon de wereld in gaan met dingen die zij hier geleerd hebben is eigenlijk belangrijker dan certificaten en diploma's."