• Peter van Ochten bij het insectenhotel in de Belevingstuin.
• Peter van Ochten bij het insectenhotel in de Belevingstuin. Foto: Huub Lakerveld

Rijckehove krijgt eigen 'belevingstuin'

capelle • Naast woonzorglocatie Rijckehove is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de Belevingstuin; een nieuwe buitenruimte waarmee de zintuigen van bezoekers geprikkeld worden. Bezoekers uit de wijk zijn eveneens welkom.

Op 800 vierkante meter kunnen bewoners en omwonenden genieten van groen en diverse activiteiten. Dit kan vanaf woensdag 29 juni; dan wordt de Belevingstuin feestelijk geopend.

Planvorming

Peter van Ochten heeft zich beziggehouden met de Belevingstuin sinds hij in september 2021 in dienst is gekomen als manager gastvrijheid en services. "Het traject liep toen al", zegt hij. "Er lag een aanvraag van de gemeente of wij een deel van onze tuin beschikbaar wilden stellen als Belevingstuin. Mijn voorgangster Mandy Cleophas was bij de eerste planvorming betrokken. Een commissie heeft vervolgens gekeken naar wat er allemaal aanwezig moet zijn in zo'n tuin."

Concept

De tuin is bedoeld om de zintuigen te prikkelen; bezoekers kunnen hier bijvoorbeeld ruiken en proeven. Zo komt er een kas met kruiden en groenten, zijn er verhoogde moestuintafels waar mensen (ook met rolstoel) eenvoudig van aardbeien, eetbare bloemen en andere planten kunnen plukken. "Ik zou het heel leuk vinden als mensen hier uit de wijk hun kruiden bij ons komen halen", zegt Peter van Ochten. 

In de tuin staan ook perken met bloeiende planten en een insectenhotel, gemaakt door leerlingen van het IJsselcollege. "Ook de moestuintafels en het vogelhuisje door hen gemaakt", zegt Peter van Ochten. "Er komen klankborden en spelborden om samen een spelletje te spelen, een volière en een schommel waarmee mensen in een rolstoel ook kunnen schommelen. Naast dat wij er gebruik van maken, is het ook de bedoeling dat buurtbewoners deze plek weten te vinden. De gemeente en de buurtcoach van Welzijn Capelle willen met ons daarin optrekken, om bijvoorbeeld een weekprogramma te maken en in de wijk te verspreiden. Zo kunnen meer bewoners de weg naar Rijckehove gaan vinden."
Bij voorkeur ziet Peter van Ochten dat bewoners van Rijckehove en omwonenden samen aanwezig zijn in de tuin. "Want hoe leuk is het om ook bewoners uit de wijk erbij te hebben en te betrekken? De ervaring zal leren hoe zich dat zal ontwikkelen."