• Klimaatadaptief schoolplein Groen van Prinstererschool, deels bekostigd uit het fonds.
• Klimaatadaptief schoolplein Groen van Prinstererschool, deels bekostigd uit het fonds. Foto: Vincent van Dordrecht

capelle • Het Denk & Doe mee!-fonds is verlengd tot 31 december 2023. Dit is besloten tijdens de raadsvergadering van dinsdag 7 juni.

Het fonds gaat door tot en met 31 december 2023 of tot wanneer de subsidiepot, waar nu nog 1,5 miljoen euro in zit, leeg is. Het Capelse college verkent op verzoek van de gemeenteraad of Capelle vanaf 1 januari 2024 structureel lokale maatschappelijke initiatieven kan ondersteunen vanuit het Denk & Doe mee!-fonds. 

De afgelopen maanden is het Denk & Doe mee!-fonds geëvalueerd. 150 Capellenaren, die de initiatieven hadden ingediend, hebben via vragenlijsten en groepsgesprekken meegedacht over het fonds. Hieruit blijkt dat door het fonds diverse waardevolle Capelse initiatieven nooit gerealiseerd zouden zijn zonder het fonds. Een belangrijke aanbeveling uit de evaluatie is de communicatie. De gemeente gaat beter communiceren met Capellenaren over de mogelijkheden voor (financiële) ondersteuning voor maatschappelijk initiatieven voor het Denk & Doe mee-fonds.

Gemeenteraad

Hoewel het merendeel van de partijen positief staat tegenover het fonds en de initiatieven die hieruit zijn voortgekomen, werden ook kritische kanttekeningen geplaatst. Zo vroegen Pieter Weijers (SGP) en Willem Vlot (SP) zich af waarom de Capelse initiatieven via het fonds en niet uit het reguliere budget betaald kunnen worden. De SGP wil, nu het fonds blijft bestaan, dat gedurende de periode tot december 2023 de aanscherpingen uit de evaluatie direct worden toegepast.

Ook Peter Eilander (ChristenUnie) vroeg zich af of “een schoolplein echt iets voor het fonds is of dat de gemeente de taak heeft elk schoolplein groen te maken”. Het lijkt volgens hem ook een select clubje Capellenaren te zijn die de weg naar het fonds weten te vinden.

Volgens Mediha Aktas (GroenLinks) is het lastig nu al te besluiten over de structurele inbedding van het Denk & Doe mee!-fonds vanaf 1 januari 2024. Op basis van alleen de evaluatie zijn niet de financiële consequenties hiervan te voorzien, waardoor GroenLinks ook niet met het verzoek tot structurele inbedding instemde.

Alleen Belang van Nederland en GroenLinks stemden tegen het voorstel voor verlenging van het fonds, waarmee verlenging een feit was (29 stemmen voor en 3 tegen).