capelle • Stichting Leergeld Hollandsche IJssel heeft in 2021 meer kinderen kunnen helpen in vergelijking met het jaar 2020. Dat schrijft de stichting in haar jaarverslag.

Stichting Leergeld Hollandsche IJssel neemt, onder voorwaarden, voor kinderen uit gezinnen met een inkomen van maximaal 120 procent van het bijstandsinkomen (of hoger, bij aantoonbare schulden) de kosten van een laptop of fiets en/of van maatschappelijke en sportactiviteiten geheel of gedeeltelijk voor haar rekening. In totaal zijn er in Capelle in 2021 1262 aanvragen toegekend. Daarmee is een bedrag gemoeid van 102.886 euro. 

Daarnaast zijn 353 aanvragen afgewezen. De belangrijkste argumenten voor het afwijzen van aanvragen: het kind was niet oud genoeg om in aanmerking te komen, het kind had al gebruik gemaakt van de voorziening, het kind had nog geen gebruik gemaakt van de voorliggende voorziening, het indienen van dubbele aanvraag, het gezin voldeed niet aan de voorwaarden en de nieuwe wet betreffende vrijwillige ouderbijdrage in het onderwijs.

Het daadwerkelijke aantal afwijzingen kan in de praktijk nog hoger liggen. De stichting zegt dat het aantal afwijzingen een grote druk op de administratie gaf en heeft daardoor de telefonische afwijzingen niet meer geregistreerd.

Naast ondersteuning van gezinnen met een minimuminkomen organiseert de stichting activiteiten en onderhoudt zij contacten met andere instellingen die gericht zijn op het welzijn van de inwoners van Capelle, Krimpen aan den IJssel en de gemeente Zuidplas.