capelle • Afgelopen week werd stilgestaan bij dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Ook in Capelle werd de bevrijding van 77 jaar geleden herdacht en kon ook stilgestaan worden bij gesneuvelde landgenoten.

Op 4 mei was er dodenherdenking, met een samenkomst in de Nieuwe Westerkerk, een stille tocht, toespraken en een kranslegging bij het monument in Capelle-West. Daar werd ook 2 minuten stilte gehouden. Burgemeester Oskam hield een toespraak, waarin hij benoemde dat de vrijheid een groot, maar tegelijk kwetsbaar goed is. Hij memoreerde aan het Capelle van de Tweede Wereldoorlog, dat bombardementen te verduren kreeg en slachtoffers moest betreuren. Daarnaast refereerde de burgemeester aan de huidige oorlogssituaties in de wereld, en in het bijzonder aan de oorlog in Oekraïne. Na de bijeenkomst in de Nieuwe Westerkerk volgde een stille tocht naar het oorlogsmonument in Capelle-West, waar verschillende Capelse jongeren gedichten voordroegen. 

Bevrijdingsdag

Op 5 mei volgde een feestelijke Bevrijdingsdag, met een concert van het orkest Musical Souvenir in de St. Paulus' Bekeringkerk. Na het openingswoord van Burgemeester Peter Oskam werd het Wilhelmus gespeeld en aansluitend klonk het gevoelige Prayer of Ukraine en muziek uit Out of Africa en Pearl Harbor. De zaal swingde mee bij de Bohemian Rhapsody, Hooray for Hollywood en een Gloria Estefan-medley. De prijswinnaar van de gedichtenwedstrijd in Capelle, Hugo van de Capelse School Vereniging groep 8, droeg zijn gedicht zelf voor.

In de avond werd het Bevrijdingsfestival gevierd in Capelle-West, met een parachutesprong als opening. Daarnaast traden diverse bands op, waarna de avond werd afgesloten met vuurwerk.