CAPELLE • Er worden voorbereidingen getroffen om deze week 150 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen in een leegstaand kantoorpand in de wijk Rivium.

In het gebouw (Rivium Boulevard 122) worden basisvoorzieningen zoals scheidingswanden, keukens en sanitair geplaatst. Het kantoorgebouw is later ook geschikt om meer vluchtelingen onderdak te bieden. Omwonenden en omliggende bedrijven worden komende week via een bewonersbrief geïnformeerd.
Het NH-hotel vangt inmiddels meer vluchtelingen op als crisisnoodopvang. De 20 beschikbare kamers zijn inmiddels allemaal bezet. Daarom en omdat de ruimte in Rivium snel beschikbaar is, komt er geen tijdelijke voorziening achter Sporthal Schenkel.
Binnen de gemeentegrenzen worden in ieder geval 81 mensen opgevangen. Het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC) krijgt telefonisch en aan de balie veel hulpvragen van vluchtelingen en Capellenaren die willen helpen. De hulpvragen die de Oekraïense vluchtelingen stellen, worden door betrokken collega’s en partner-organisaties in de stad beantwoord.

Enkele Oekraïense kinderen krijgen momenteel onderwijs via Capelse basisscholen. Kinderen tot en met groep 4 leren op school de taal spelenderwijs het beste. Voor oudere kinderen worden regionaal nieuwkomersklassen opgericht. Daarnaast zijn er vluchtelingenkinderen die nog onderwijs op afstand vanuit Oekraïne krijgen.

Er wordt in Capelle hard gewerkt aan het opzetten van een netwerk aan initiatieven. Op www.capelleaandenijssel.nl/oekraine staan alle vragen en antwoorden op een groot aantal vragen van Capellenaren. Op deze pagina staat ook informatie en links naar andere sites van onder meer de Rijksoverheid en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.