Percentage vrouwen in Capelse raad wordt hoger

capelle • Tijdens de raadsperiode 2018-2022 waren in Capelle zeven vrouwen raadslid; een percentage van 21,2 procent. In de komende periode nemen aanzienlijk meer vrouwen plaats in de Capelse gemeenteraad. Waar de verhouding man/vrouw in de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel van 2018 tot 2022 nog 26/7 was, is dat beeld na de installatie van de nieuwe gemeenteraad komende woensdag anders: voortaan zitten er 21 mannen en 12 vrouwen in raad. Daarmee gaat het percentage vrouwen in de raad flink omhoog: 36,4 procent. Zes van de elf Capelse partijen hebben een vrouwelijke lijsttrekker. 

In Capelle is het aantal vrouwen vooral gestegen doordat meer vrouwen hoger op diverse lijsten stonden, waar in veel andere gemeenten meer vrouwen in de raad plaatsnemen door voorkeurstemmen. 

De stijging van het aantal vrouwelijke raadsleden in Capelle past in het landelijke beeld. In de nieuw verkozen Nederlandse gemeenteraden is ruim 36 procent van de raadsleden vrouw. Vóór de stembusgang van 16 maart was dit nog 31 procent, meldt RTV Utrecht.


Oude raad Capelle neemt afscheid

capelle • Na de raadsperiode 2018-2022 namen zestien raadsleden afscheid. Tijdens het afscheid in de raadszaal op maandag 28 maart waren twaalf van hen aanwezig voor een blijk van waardering vanuit de gemeente en een afscheidswoord.

Drie raadsleden die in de periode 2022-2026 niet meer in de raad verschijnen, werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het gaat om Vanessa King (Leefbaar Capelle), Annelous van der Klauw (D66) en Hasan Saritas (Leefbaar Capelle). Zij kregen de koninklijke onderscheiding, omdat zij ten minste twaalf jaar in de Capelse gemeenteraad actief zijn geweest.