capelle • Monique Maurik heeft momenteel een nicht en achternichtje uit Oekraïne in huis. Zij is samen met haar broer een crowdfundingsactie gestart voor het aanschaffen en transporteren van babyvoeding.

"Mijn oma is Oekraïense", vertelt Monique. "Mijn nichtje en haar gezin wilden al eerder vluchten, maar toen kwam net het bericht dat alle mannen van achttien jaar en ouder moesten blijven om in het leger dienst te doen. Mijn nicht en haar man waren net getrouwd, het is triest." Via deze contacten kwam Monique erachter dat er een schrijnend tekort is aan met name babyvoeding. "Kleding geven is een lief gebaar, maar er is eigenlijk al genoeg. We zouden vier pallets babyvoeding gesponsord krijgen en daar persoonlijk gaan afleveren, zodat het niet ergens in een loods verdwijnt. Maar ineens kregen we de babyvoeding niet meer gesponsord en moest ervoor betaald worden. Daarom heb ik met mijn broer deze sponsoractie opgezet. En hoewel we al een mooi bedrag bijeen hebben, kunnen we nog wel een duwtje gebruiken." De babyvoeding wordt op vrijdag opgehaald in Venlo en naar de Pools-Oekraïense grens gereden, vanwaar de lading rechtstreeks naar weeshuizen en kinderziekenhuizen gaat.
De tweeling van Monique's schoonzus Marike Corver zit in groep 8 van Daltonschool De Vijfster in Fascinatio. Marike: "Het verhaal van onze nicht heeft indruk gemaakt op de leerlingen en daarom houden zij op woensdag 16 maart vanaf 14:15 uur een markt op het schoolplein. Kinderen en omwonenden kunnen een strippenkaart kopen en daarmee dingetjes op de markt kopen. Alle bewoners in Fascinatio weten ervan, want de kinderen hebben flyers bezorgd in de wijk. Zelf ga ik cupcakes bakken."
Zie voor de inzamelactie: www.gofundme.com, en zoek op Babymelk poeder voor de Oekraïne.