Lezers Schrijven

Behoud het ING- gebouw in Capelle!

Het ING-gebouw in Capelle is in 1993 gebouwd door de architecten Alberts en Van Huut. Duurzaam gebruik van materialen stond hierbij voorop. Het gebouw verkeert in goede staat. De ING heeft het pand in 2019 voor 2,5 miljoen verkocht aan projectontwikkelaar HIG die het gebouw wil slopen om plaats te maken voor nieuwbouw. Veel Capellenaren willen het gebouw behouden. De gemeenteraad vroeg in juli 2020 om hiernaar onderzoek te doen. Hieruit bleek dat herbestemming mogelijk is. Er zijn geïnteresseerde partijen, maar er is nog geen financiële overeenkomst met HIG.
Nu dreigt sloop. De gemeente heeft een klankbordgroep gevormd om mee te denken over nieuwbouw. Er zijn drie varianten geschetst:
A. Een kantoorgebouw van 30 meter hoog.
B. Twee torens van elk vijftig meter, boven een gemeenschappelijke onderbouw.
C. Eén toren van 70 meter hoog, boven een onderbouw.

Hoogbouw van 50 tot 70 meter past slecht bij de omgeving. Sloop en nieuwbouw geven ook schade aan mens en milieu. Variant A past binnen het bestemmingsplan. Voor de andere varianten moet het bestemmingsplan worden aangepast. Ik vind dat de gemeente en de Capelse samenleving het gebouw van sloop moeten zien te redden. Het is een uniek gebouw in het hart van Capelle. Het is nog geen dertig jaar oud en kan een nieuwe bestemming krijgen. Zo krijgt het gebouw weer een nuttige maatschappelijke functie. Waar een wil is een weg.
Behoud het ING-gebouw in Capelle!

José van Rosmalen, maatschappelijk betrokken Capellenaar en ‘buurman' van het ING-gebouw.