• Jonathan Talbott: teammanager van VCN.
• Jonathan Talbott: teammanager van VCN. Foto: Wijntjesfotografie.nl

capelle • Een volleybalachtergrond heeft ie niet, ComputerPlan Heren-1 teammanager Jonathan Talbott. Maar hij snap wél precies wat er omgaat in de hoofden van de spelers en de technische staf van de Eredivisieclub.

Om dat 'topsportgevoel' te kunnen duiden gaan we terug naar Talbott's jeugd. De Brit was een getalenteerd violist, maakte op zijn 16e zijn professionele debuut en trok naar Nederland om zich daar aan het conservatorium verder te bekwamen in het vak van beroepsmusicus. "Om de top te bereiken is begaafdheid alléén niet genoeg", weet hij uit ervaring. "Je moet ook hard studeren en hard werken om optimaal te gaan presteren. Dat gold voor mij, dat geldt ook voor de mannen van VCN." 

Talbott kwam vorig jaar met de Capelse club in aanraking nadat zijn zoon Sammy de overstap maakte van Kalinko naar de Oostgaarde-club. "Ik ging mee vanwege het vervoer", glimlacht Talbott senior. "Maar al vrij snel werd dat méér. Ik leerde de mensen kennen, raakte bij de groep betrokken en van lieverlee ging ik steeds wat meer dingen doen rondom het team. Afgelopen voorjaar werd me gevraagd of ik teammanager wilde worden. Ik besloot de uitdaging aan te gaan. Inmiddels regel ik al die zaken die nodig zijn om de spelers en de staf zich volledig te kunnen laten concentreren op het volleybal zelf. En uiteraard zijn er verschillende andere vrijwilligers die hun bijdrage leveren. We doen het met veel plezier. Ik vind VCN een bijzondere en mooie vereniging, omdat ze een balans heeft weten te vinden tussen lol, saamhorigheid en presteren. Dat zie je niet vaak bij topclubs. Bij VCN heeft elk team het 'wij-gevoel' en is er respect voor de ploegen tegen wie we spelen. Als ik het over de herenselectie heb, dan zie ik mensen die op een gelijkwaardige manier met elkaar omgaan. Als speler ben je écht onderdeel van het team. Ik merk dat aan mijn zoon Sammy. Hij is pas 17, maar daar is in de benadering naar hem toe niets van te merken. Bij deze groep is het zo dat leeftijd niet interessant is. Het gaat er om dat je je plek verdient."

VCN heren 1 laat wisselende resultaten zien in de competitie, waardoor het team in de onderste helft van de poule bivakkeert. In de bekercompetitie zijn de prestaties tot nog toe uitstekend, met als 'beloning' plaatsing voor de halve finale tegen regerend landskampioen Orion. "We blijven bouwen aan een steeds steviger fundament", weet Talbott. "Ook dat is de kracht van VCN. We willen ons blijven ontwikkelen, ook op de lange termijn."

Jan Timmer