• Hilde Groenendijk - De Vries, lijsttrekker van de ChristenUnie Capelle.
• Hilde Groenendijk - De Vries, lijsttrekker van de ChristenUnie Capelle. Foto: Aangeleverd

capelle • De afgelopen vier jaar was Hilde Groenendijk - De Vries als nummer 2 actief als raadslid, maar bij de komende gemeenteraadsverkiezingen is zij lijsttrekker.

Zij blikt terug op een aantal pittige dossiers die de afgelopen jaren de revue passeerden: het vermeende opvangen van vluchtelingen bij de Mient, Blick op Onderwijs en meer recentelijk de Florabuurt. Bij dat laatste dossier stemde de ChristenUnie voor de voorliggende plannen, die met een kleine meerderheid (19 tegen 13) werden aangenomen. "Dit was erg ingewikkeld. Aan de ene kant hoor je bewoners zeggen dat het al zo vol is en anderzijds gun ik de wijk een boost. Het meestemmen is ons kwalijk genomen vanuit andere partijen. Ik vond steun bij mijn geloof. "Ik heb mijn best gedaan, wilt U mij vergeven als ik het niet goed heb gedaan?", bad ik. De tijd moet leren of het een goede keuze is geweest." 

Die reflectie past bij de vorm van politiek bedrijven die Hilde Groenendijk - De Vries nastreeft: transparant zijn en fouten kunnen toegeven. "Je moet je voortdurend bewust zijn van je eigen beperkingen. Het woord 'sorry' wordt zelden gehoord in de raadszaal."
Eén van de belangrijke speerpunten van de CU is herstellen van het vertrouwen in de overheid. "Ik hoor mensen geregeld zeggen: "Waarom zou ik stemmen? Ze luisteren toch niet naar ons." Doen we wat we zeggen en zeggen we wat we doen? Het is mijn passie om mensen ervan te overtuigen dat het nuttig is om te stemmen. Heb ik heldendaden verricht? Nee. Wij zijn een kleine partij, maar we hebben wel kunnen zaaien. Ik wil het goede zoeken voor de ander. Ieder mens is belangrijk. Ik kan niet zeggen: "Ik ga het voor u oplossen, maar ik kan mijn best doen en benoemen wat niet goed is."
Een van de zaken die de ChristenUnie graag terug wil zien in Capelle is een correctief referendum, waarmee overheidsbeslissingen teruggedraaid of tegengehouden kunnen worden. "Een bindend referendum is vaak ingewikkeld en zorgt voor misverstanden. In de praktijk zegt de gemeente participatie, maar intussen wordt er alleen maar 'gezonden'. De punten van inwoners worden vaak netjes opgeschreven en meegenomen, maar belanden later in de prullenbak. Iets wat tegen het belang van inwoners ingaat moet tegengehouden kunnen worden. Of dat ook bij de Florabuurt had moeten gebeuren, vind ik lastig te beantwoorden."
Ook is de ChristenUnie voor het aanmoedigen van 'stadslandbouw', zoals meer volkstuinen in Capelle. Een gezondere voedselketen en mensen meer in aanraking laten komen met de natuur zijn belangrijk, aldus Hilde Groenendijk - De Vries. "Dit kan ook op kleine schaal beginnen; denk aan het gebruik van muren en gevels. Meer groen is altijd beter voor mensen. Zo kunnen we ook meer leren leven met de Schepping. Leer kinderen hoe dingen groeien en laat het hen zien."
Verder pleit de CU onder meer voor een individuele veiligheidsaanpak per buurt, een duurzame en groene economie, een participatiesamenleving , onderwijs en zorg dicht bij huis, economische kansen voor iedereen en meer huurwoningen. Het doel voor de verkiezingen? "Drie zetels behalen, maar met twee zullen wij ook dankbaar zijn."


























dossier die mij bijstaan:

Asielzoekers op de Mient. Leek er eerst op dat het door zou gaan, voor 40 mensen. Veel gedoe uit de buurt; Leefbaar gekanteld door druk uit samenleving. Heel jammer. Mooi dat we dat nu alsnog kunnen doen. Belangrijk: eigen mensen én vluchtelingen.
Blick op Onderwijs: Moeilijke situatie; sluiting school, gedoe met wethouder.
Florabuurt: ingewikkeld. Bewoners: het is al zo vol vs. ik gun de wijk een boost. Meestemmen: kwalijk genomen vanuit andere partijen. Steun uit geloof. Ik heb mijn best gedaan, wilt u mij vergeven als ik het niet goed heb gedaan. Tijd moet leren of het een goede keuze is geweest.

terugkerend thema: willen leren van je fouten. Voortdurend bewust van je eigen beperkingen. transparant zijn en toegeven. 'Sorry' wordt zelden gehoord.

--

Coalitiebrede aanpak: samen plannen maken en de gemeente die zich daaraan houdt. In plaats van een machtsspel bij de coalitie. Niet: "Wie heeft er gelijk", maar "wat is het beste voor de stad?"

Oppositie: eigen heilige huisjes soms uit de weg; samen meer slagkracht. 

Kleine fractie: enorme klus. Burgerraadsleden moesten vrij snel stoppen. Hard buffelen. commissies SLE en BVM. Soms dossiers niet tot de bodem uitzoeken. Wel steunfractie. Weleens jaloers.
Kwetsbare van bv. Leefbaar : stembeesten, geen eigen stem. Nauw samenwerken met SGP: sparren, elkaar vervangen.
Voorkeur: bredere coalitie met kleinere partijen.

"Trouw zijn, recht doen en nederig blijven" --> Micha

Niet de kracht van het getal, maar de kracht van de inhoud.

Geld Aquapelle voor armoede. "Het is er nu, laten we er dan het beste van maken". Waren niet voor besluit, maar nu samen door. Dat is de klus die wij moeten klaren.

Doel zetels: 3, ook dankbaar als we er twee kunnen houden.

Wat Capellenaren willen: eigen achterban. We proberen ook open te staan voor wat dan ook. prijsvragen: Noem de donkerste plek van Capelle, leuke manier om buiten te recreëren. Bent u tevreden over 'Picasso Passage'. Taart voor beste ideeën. Mensen weten mij te vinden. Iemand in nood door overlast bovenburen. Jaren later: "ik kan je nog zoenen". Voor één iemand er kan zijn.

Verkiezingsprogramma:

* Vertrouwen in overheid herstellen: waarom zou ik stemmen? Ze luisteren toch niet naar ons. Doen we wat we zeggen en zeggen we wat we doen? Passie om mensen ervan te overtuigen dat het nuttig is. Heldendaden verricht? Nee, kleine partij, maar wel kunnen zaaien. Goede zoeken voor de ander. Ieder mens is belangrijk. Ik kan niet zeggen: ik ga het voor u oplossen, maar ik kan mijn best doen en benoemen wat niet goed is.
* Besluiten terugdraaien: correctief referendum; gewoon referendum is complex. Praktijk: gemeente zegt participatie, maar intussen wordt er alleen maar 'gezonden'. Onze punten werden netjes opgeschreven en meegenomen, maar later in de prullenbak. Iets wat tegen belang van mensen ingaat kunnen tegenhouden.

Stadslandbouw: waar een wil is, is een weg. Stadsvolkstuinen op Rubenssingel. Leven met de Schepping. Leer kinderen dat dingen groeien.

Op welke schaal kan dit met 67.000 Capellenaren? Klein beginnen, gevels, muren gebruiken. 

meer groen is altijd beter voor mensen.

speerpunten: hoofdstukken van verkiezingsprogramma.


51:00

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------