• Ruben Schep op het Stadsplein.
• Ruben Schep op het Stadsplein. Foto: Annemarie van der Ploeg

Ruben Schep: “Capellenaren met elkaar verbinden”

Algemeen

CAPELLE • Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ruben Schep staat op plaats acht op de lijst voor GroenLinks en is sinds acht jaar dominee in Capelle. Zijn keuze voor GroenLinks is een bewuste keuze geweest.

“Na mijn studie in Utrecht ben ik eerst dominee geworden in Moordrecht en Gouda. Daarna ben ik naar Capelle gekomen. Na die acht jaar heb ik wel het idee dat ik Capelle een beetje ken.” 

De keuze voor GroenLinks kwam voor hem geleidelijk. “De aanleiding was niet de afgelopen Tweede Kamer verkiezing, maar die daarvoor. GroenLinks staat voor verbinding. In de loop der jaren heb ik heel veel aardige moslims leren kennen. Bij die verkiezingen speelde: hoe verhoud je je tot de Islam? Tot die tijd had ik redelijk christelijk gestemd. Maar toen zag ik dat GroenLinks echt voor verbindingen ging. In de media werd gewaarschuwd voor gevaren, maar die zag ik niet tijdens de ontmoetingen die ik had. Er ging bij mij een wissel om en ik ben mij meer in de geschiedenis van de partij gaan verdiepen. Ik kwam erachter dat die goed past bij hoe ik zelf in het geloof en in het leven sta; naastenliefde, vredelievendheid, pacifisme, verbinding zoeken en gerechtigheid. Ik wil vooral de christenen laten zien dat ze ook eens naar GroenLinks moeten kijken, in plaats van voor ChristenUnie, CDA of SGP te stemmen.” 

Volgens Ruben Schep kennen we het Capelle zoals het nu is wel. “Het is belangrijk om in het winkelcentrum te kunnen winkelen en onze auto gratis kunnen parkeren. Is er een Capelle wat we nog kunnen ontdekken? Wat hebben we met elkaar? Met die vraag loop ik al acht jaar rond. Hoeveel mensen zeggen uit zichzelf: Ik ben Capellenaar. Mijn vraag is dan: wat betekent het om samen Capellenaar te zijn? Ken je je buurt en de mensen in je buurt wel? Ik zou iets meer een wijkgevoel willen hebben. Ik zou willen dat Capellenaren meer mee kunnen praten over Capelle zelf en er wat vaker ontmoetingen tussen burgers georganiseerd worden. De wijken zijn best afgescheiden. Het gaat heel goed in de buurt of het is een probleem. Je moet oppassen om dat zo te zien; we zijn met elkaar Capellenaar en het zou mooi zijn als we wat meer verbonden waren. Heb je nog genoeg voeling met iedereen? Met mensen die hulp nodig hebben? De gemeente doet het goed als het over armoede gaat, maar wat kan nog beter? De gemeente zou wat meer partners kunnen zoeken. Over zonnepanelen: mensen met een eigen huis hebben mooie zonnepanelen, maar wat moeten mensen die dat niet kunnen betalen of een huurhuis hebben? Als je daar een manier voor bedenkt, heb je vergroening en hou je geld in de portemonnee. Juist belangrijk voor de mensen die dat het meest nodig hebben.”

Annemarie van der Ploeg