Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Lichtjestochten tegen coronamaatregelen

Algemeen

CAPELLE • Sinds 12 januari is er in Capelle iedere woensdagavond een lichtjestocht, als protest tegen de coronamaatregelen. Routeplanner en aanspreekpunt Hennie legt meer uit over het hoe en waarom van de tocht.

“Komende woensdag gaan we naar de Algerabrug”, legt Hennie uit. “In Krimpen zal ook een groep een lichtjestocht doen. We gaan aan beide kanten van de rivier staan, want van de gemeente Krimpen aan den IJssel mogen we niet samenkomen op de brug vanwege de verkeersveiligheid. Daar zullen we ongeveer een half uur liederen zingen en muziek afspelen via speakers, waarna ieder weer zijn of haar weg vervolgt naar huis.”
Vooral ouders met kinderen lopen mee met de tocht, al doen Capellenaren met allerlei achtergronden mee. “Wat wij allemaal gemeen hebben is dat wij tegen de coronamaatregelen zijn. Wij vinden dat iedereen zich uit vrije keuze wel of niet moet kunnen laten vaccineren of testen. Wij zijn voor vrijheid en liefde.”

“Deze tochten verbinden ons; je kunt zien dat je niet de enige bent die anders is. Mensen hebben gezien dat eerdere demonstraties om welke reden dan ook in geweld zijn geëindigd en zeggen: “Daar wil ik niet bij zijn.” Zo’n lichtjestocht is toegankelijker en liefelijker.”

Hoewel er geen sprake is van een organisatie, is er wel een taakverdeling. “Ik bepaal de route in overleg en ben het aanspreekpunt met Handhaving, terwijl iemand anders weer voor muziek zorgt. De laatste keren werden er leuzen gescandeerd en dat vonden sommige mensen toch niet prettig. Dan zeg ik daar iets van. Maar als een meerderheid van de groep dat doet, wie ben ik dan om er wat van de zeggen? De groep bepaalt de sfeer eigenlijk.”
De verwachte opkomst bij de lichtjestocht van woensdag is ongeveer honderd deelnemers en vanaf de Krimpense kant worden enkele honderden mensen verwacht.