• Burgemeester Meijers en voorzitter Cor Verhoef.
• Burgemeester Meijers en voorzitter Cor Verhoef. Foto: Ellis Frans-Kapma

Groot Burens Erezilver voor de VBVB

beusichem • Werd de Vrijwillige Brandweer Vereniging Beusichem ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan afgelopen zomer al onderscheiden met de Koninklijke Erepenning, zaterdag reikte burgemeester Josan Meijers van de gemeente Buren ook nog eens het Groot Burens Erezilver uit aan het jubilerende korps. Voorzitter Cor Verhoef nam de onderscheiding, voorafgaand aan de feestavond in dorpshuis 't Zoetzand, in ontvangst.

De Vrijwillige Brandweer Vereniging Beusichem is opgericht 1 juli 1922. In dat jaar schafte de toenmalige gemeenteraad een motorspuitaanhanger aan, die met paarden kon worden verplaatst naar de brandweerlocatie. 

Chevrolet gerestaureerd

De nieuwe, in 1963 aangeschafte Chevrolet, is enige jaren geleden door de leden zelf gerestaureerd en bekostigd en staat, na verregaande modernisering van het Beusichemse materieel, al jaren in het brandweermuseum in Borculo.


Negentig keer uitgerukt

Na zo’n 18 jaar was er zaterdag weer een feestelijke toneelavond, waar ‘Stress in spa en welness Hazenberg’ is opgevoerd, een kuuroord waar stress de boventoon voert. De burgemeester verrichtte de trekking van de loterij, waarvoor mooie prijzen beschikbaar waren gesteld door lokale bedrijven.

Maatschappelijke activiteiten

Momenteel telt de vereniging achttien actieve leden en zestien oud-korpsleden. Naast het blussen van branden - dit jaar is het korps al negentig keer uitgerukt, terwijl het gemiddelde rond de vijftig ligt - is ze al een eeuw betrokken bij talrijke lokale, maatschappelijke activiteiten. Zo biedt de Vrijwillige Brandweer Vereniging Beusichem ondersteuning bij Oranjefeesten, worden spelletjes voor de jeugd op Koningsdag georganiseerd en draagt ze bij aan de intocht van Sinterklaas. 


Kerstdiner

Verder zijn er onder meer een familiedag, een feestavond, brandweerwedstrijden, een kerstdiner en excursies en worden er blusdemonstraties gegeven op het marktplein.
Nazorggesprekken en het delen van lief en leed zijn een belangrijk doel van de Vrijwillige Brandweer Vereniging Beusichem en essentieel voor motivatie, teamgeest en het onderlinge vertrouwen.

Honderd jaar

Het gemeentelijk onderscheidingsteken wordt uitgereikt aan verenigingen die honderd jaar bestaan. De onderscheiding is bedoeld voor zowel mensen als organisaties die zich langdurig hebben ingezet voor (een deel van) de Burense samenleving.

Ellis Frans-Kapma