• Burgemeester Beenakker kwam het echtpaar Ratelband feliciteren, mét bloemen.
• Burgemeester Beenakker kwam het echtpaar Ratelband feliciteren, mét bloemen. Foto: Rob Zantinge

'Diamanten' echtpaar Ratelband

tiel • De heer en mevrouw Ratelband-van den Pol waren vorige week maandag 60 jaar getrouwd. Alle reden voor burgemeester Hans Beenakker om het echtpaar de dinsdag erna namens de gemeente Tiel persoonlijk met het 'diamanten huwelijk' te feliciteren, mét een boeket bloemen.

Jan en Tiny Ratelband wonen pas een klein jaar in De Vier Gravinnen. Het stel, dat elkaar lang geleden ontmoette via gezamenlijke vrienden, verhuisde begin dit jaar na bijna zes decennia van Alblasserdam naar Tiel. In hun woonkamer hangt een prachtige zwart-wit vergroting van hun trouwfoto aan de muur.
Jan Ratelband is geboren en getogen in Zaandam. Hij volgde de MULO en een aantal beroepsopleidingen. Hij heeft diverse banen gehad. Zo werkte hij op een houtwerf en was hij truckchauffeur. Bovendien werkte hij op een laboratorium. Hij houdt van jazzmuziek. Zo zet hij regelmatig een plaat van de Amerikaanse jazzsaxofonist Gerry Mulligan op.
Tiny, zijn echtgenote, is geboren en getogen in Koog aan de Zaan. Zij zat op de ULO en volgde een opleiding tot kleuterjuf. Die opleiding bracht zij in de praktijk in Alblasserdam, waar ze kleuterjuf was.
Het stel heeft in het verleden mooie reizen gemaakt, onder andere naar Venezuela, Thailand en Portugal. Jan en Tiny Ratelband hebben samen drie kinderen, acht kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.