• Burgemeester Hans Beenakker van de gemeente Tiel in zijn zonnige werkkamer: "Kerst blijft natuurlijk vooral een heel leuk familiefeest, om samen te zijn."
• Burgemeester Hans Beenakker van de gemeente Tiel in zijn zonnige werkkamer: "Kerst blijft natuurlijk vooral een heel leuk familiefeest, om samen te zijn." Foto: Rob Zantinge

'Trots op veerkracht inwoners'

Is er iets uit het afgelopen jaar waar u trots op bent? 

"Ik ben heel erg trots op de veerkracht van de Tielenaren. We hebben met corona natuurlijk - voor ondernemers, voor verenigingen, maar ook voor inwoners - een hele moeilijke tijd gehad. Er zijn in die periode mensen overleden en mensen konden niet bij elkaar op bezoek. Er was ook financiële onzekerheid. Wat ik heel mooi vind is dat de samenleving zich heel goed hersteld heeft. Je ziet weer heel veel dingen gebeuren. Evenementen zijn weer opgepakt, ondernemers hebben allerlei initiatieven genomen en de binnenstad draait weer volop. Dat vind ik mooi om te zien."

Heeft u in de persoonlijke sfeer ook iets meegemaakt in coronatijd? 

"Ik kon niet op bezoek bij mijn al redelijk oude schoonmoeder. En wat ik ook wel een behoorlijke impact vond hebben is dat de kinderen, die studeren en op kamers zitten, nergens heen konden; alles was digitaal. Dus ook voor jongeren was het best een zware periode, met veel eenzaamheid."
"Een nieuw vraagstuk kwam met de opvang van Oekraïense vluchtelingen", aldus Beenakker. "En ik ben er wel trots op dat daarvoor eigenlijk heel veel begrip is vanuit de samenleving. We zijn in maart in het ziekenhuis begonnen, kort nadat de crisis ontstond. Het ziekenhuis bood de opvang zélf aan. De directeur belde me op, zei dat er een vleugel leegstond en vroeg of we geïnteresseerd waren. De opvang is inmiddels met een half jaar verlengd, met een optie om deze verder te verlengen."
Beenakker was blij met hoeveel mensen zich meteen als vrijwilliger aanboden. "We hadden vijftien tolken die zich meldden, er waren mensen die van alles aanboden, inzamelingsacties, scholen die wat deden... We zijn de opvang ook verder uit gaan breiden. Inmiddels is er ook tijdelijke huisvesting voor vluchtelingen uit Oekraïne op het Hooibeestje in Passewaaij en in mobiele woonunits aan de Cambier van Nootenlaan. En in het het oude schoolgebouw van het Lingecollege willen we een combinatie van doelgroepen huisvesten; Oekraïners, statushouders - erkende vluchtelingen die een vergunning hebben om in Nederland te blijven en recht hebben op een woning in Tiel - en urgent woningzoekenden. We proberen balans te brengen in Tielenaren die dringend een woning nodig hebben en de opvang."
Burgemeester Beenakker vindt het, terugkijkend op 2022, mooi dat er in de stad veel gebeurt. "Er wordt veel gebouwd, grote projecten zijn in voorbereiding, zoals de binnenstad en de woningbouw op het Veilingterrein. En er zijn ook al mooie dingen zichtbaar, zoals het Beursplein en de aangepaste Waalkade. We werken hard aan de wegen. Daarnaast gebeurt er in het sociaal domein veel, zoals de Sociale Poort, het informatie- en adviespunt voor zorg, hulp en advies voor alle inwoners en de ondersteuning die we bieden in deze energiecrisis. Ik heb bewondering voor de besluitvaardigheid van onze gemeenteraad. "

Nederland verhardt. Is daar ook in Tiel iets van te merken? 

"Jazeker, bijvoorbeeld op social media. Mensen hebben kortere lontjes. Soms moet je eens even tot tien tellen. Je hoeft ook niet altijd ergens iets van te vinden, maar de tijdgeest is dat je overal meteen een mening over móet hebben. Je ziet het ook in talkshows. We moeten met elkaar oppassen dat we niet heel erg mee gaan in die beweging.”

'Mooi dat de samenleving zich zo goed hersteld heeft. Er gebeurt weer heel veel.'

Hoe staat het in Tiel met de misdaadcijfers? 

"Als je kijkt naar woninginbraken, diefstallen, vernielingen - dus veel voorkomende criminaliteit - dan zie je een positieve, dalende trend. Dat heeft heel erg te maken met de inzet die we daar met z'n allen op doen. Niet in de laatste plaats dankzij de buurtpreventieprojecten, waarvan we er in de stad 37 hebben. Niet alleen met betrekking tot criminaliteit, maar ze zorgen bijvoorbeeld ook voor extra sociale cohesie in de wijk."

Volgende week deel 2 en 3 van de terugblik met burgemeester Beenakker.