• Voorzitter Stinus van Wakeren en bestuurslid Liesbeth Schreuder tijdens het benefietconcert van The Passengers, zaterdag. Het concert was goed voor een kleine 1000 euro.
• Voorzitter Stinus van Wakeren en bestuurslid Liesbeth Schreuder tijdens het benefietconcert van The Passengers, zaterdag. Het concert was goed voor een kleine 1000 euro. Foto: Rob Zantinge

Hertenkamp zag bui al hangen

tiel • 2022 is bijna ten einde. Een mooi moment om terug te blikken op het nieuws van het afgelopen jaar. Het 'hertenkamp' in Tiel was regelmatig in het nieuws, onder meer vanwege de uitbraak van de vogelgriep, begin oktober. De ruiming van 101 vogels die daar op volgde had veel impact op de vrijwilligers, onder wie stichtingsvoorzitter Stinus van Wakeren.

Het jaar begon voor het dierenpark ook al heel vervelend. "In december 2021 hadden we de lockdown en tot en met maart hadden we weinig cliënten en bezoekers in het park", aldus Van Wakeren. "Het waren stille maanden en daar is het park niet voor bedoeld. Er liepen hier heel weinig cliënten van 's Heeren Loo, misschien twee. De dieren, die aan publiek gewend zijn, misten ons. Als we er tóch waren kwamen ze gelijk op je af rennen." Blij iemand te zien? "Ja, of ze wilden graag een bakje voer hebben", lacht Van Wakeren, "want ze zijn eraan gewend dat ze van kinderen wat krijgen."
In het voorjaar organiseerde het dierenpark weer een gezellig schaapscheerdersfeest, waar tientallen bezoekers op afkwamen. "Dat was een festijn", aldus Van Wakeren. "Een lerares, Linda Lobenstein, scheert - als hobby - schapen nog op de ouderwetse manier. Zij knipt met een soort heggenschaar en dan zie je allemaal van die baantjes over de ruggetjes lopen. Dat is gewoon leuk. Ik heb haar voor volgend jaar ook al gereserveerd."

Klein feestje

Volgens Stinus van Wakeren was dierendag dit jaar ook geslaagd. De dierenfeestdag werd in Tiel niet op 4 oktober gehouden, maar op een woensdag, omdat de kinderen dan 's middags vrij zijn. Kinderen konden spelletjes doen, zoals een speurtocht. Een dierenarts gaf advies over bijvoorbeeld het knippen van nageltjes bij konijnen "Dat was hartstikke leuk, een klein feestje. Maar drie dagen na dierendag zaten we dicht, vanwege de vogelgriep. En dat is wel heel zwart-wit. Eerst zo'n hartstikke leuke dierendag en dan dát."
Volgens Van Wakeren zagen medewerkers, onder wie beheerder Tom van der Klaauw, de bui al een tijdje hangen. Zo af en toe ging er al eens een vogel dood. "Een eend, ook een wilde eend en een gans, dus we hadden al zoiets van: jongens, dit gaat niet goed. We hadden er al één laten keuren, maar die had niks. Daar waren we wel blij mee. Maar ja, op een gegeven moment gingen er weer één of twee vogels dood. En we zijn een openbare gelegenheid, dus hebben we er een paar laten keuren; een kalkoen, een fazant en een kip. Daar waren er twee positief van. Tja, dan kieper je dus in de NVWA. Een dierenarts van de NVWA heeft hier drie kippen, drie kalkoenen en drie eenden aan twee kanten - kop en kont - getest. Van die testen waren er vijf positief. En we wisten: al is er maar één positief, dan ben je de sigaar. We hoorden dat 's avonds om zeven uur en de volgende ochtend om negen uur stonden ze hier om te ruimen."

Ruimen ging in alle rust

Stinus van Wakeren is, ondanks de ellende, zeer te spreken over de mensen die die de vogels in lieten slapen. Bij deze nare klus waren twee dierenartsen van de NVWA betrokken. En wat vangers. "Dat ging in alles rust, met grote kooien", zegt Van Wakeren. De vogels werden uiteindelijk in een auto gedood. "Je ziet er eigenlijk niks van, als je langs die wagen loopt. Tot het einde van de rit, als je die beesten moet tellen. Het waren er 101. Ik ben een grote gozer, maar ik moest wel even slikken. De bodem van die auto lag helemaal vol. Ooit krijgen we een keer een vergoeding van de NVWA en dan zullen we wel zien wat we beuren."
De gemeente Tiel kwam in elk geval, na een gesprek met Van Wakeren, met 3000 euro over de brug. 'Buurman' Menno van Herwijnen beloofde een bijdrage te leveren voor de aanschaf van nieuwe fazanten voor de volière.
Een andere ramp is dat het dierenpark onlangs ook nog de 26 jaar oude pony Bumper in moest laten slapen. Het dier had COPD, at niet en had dus geen dierwaardig bestaan meer. "Lotje, de roodbruine pony, is ook 26 en de lieveling van íedereen. Ik moet er níet aan denken dat daar wat mee gebeurt."
2022 eindigt in elk geval een stuk positiever. Zaterdag gaf de Tielse band The Passengers een gezellig benefietconcert in en voor het dierenpark.

Voorzitter Stinus van Wakeren: 'Ik ben een grote gozer, maar moest wel even slikken'