• Nu nog in de winkel, maar straks alleen online. En Flipje is dan alleen nog in het museum te koop.
• Nu nog in de winkel, maar straks alleen online. En Flipje is dan alleen nog in het museum te koop. Foto: Marjon de Lange

Margo sluit deur van souvenirwinkel

Algemeen

TIEL • Tijdens corona mocht ze open blijven, ze verkocht immers levensmiddelen, streekproducten waren ‘hot’. Na de laatste lockdown hoopte ze dat het tij zou keren en dat haar leuke winkel vol Tielse souvenirs en streekproducten het zou redden. Het is niet gelukt. 

‘Souvenirwinkel’ is eigenlijk kort door de bocht. Natuurlijk verkocht Margo alles van Tiels Flipje, met succes. Zij was ook het middelpunt van Tiel voor streekproducten, maar ze fungeerde ook als podium voor regionale kunstenaars. Margo verkocht hun handgemaakte objecten in haar winkel. “Ze mochten allemaal hier iets neerzetten, het werd erg gewaardeerd.” Maar Margo was ook het openbaar toilet aan ‘haar’ kant van de Tielse binnenstad. 

“Hoe vaak ik niet aan de gemeente verteld heb dat één openbaar toilet bij de fietsenstalling aan de Havendijk te weinig is.” Daarnaast was ze verdeelpunt van Het Kontakt en andere Tielse informatie. “Zoals de ‘UitinTiel’ en diverse flyers van stichtingen, ik verstrek ook toeristische informatie, ook van de regio.”

Oorlog
Toen begon de oorlog in Oekraïne, waar we allemaal last van ondervinden. In april en mei waren er wel veel dagjes-mensen in Tiel, maar dat gaf helaas niet de ‘boost’ waar ze op gehoopt had. “Ik verkoop kwaliteitsproducten, dat is - logisch - wat duurder dan in de supermarkt. Ik hoopte dat de bewustwording van het belang van streekproducten en de natuur aan zouden blijven na de laatste lockdown.”

“Maar ja, nu is er ook nog de crisis. Na de zomervakantie zag ik het weer teruglopen. Ik besloot toch maar te stoppen. Ik ben goed geholpen door de Kamer van Koophandel. Hun advies was ook er maar mee op te houden. Ik heb nog contact opgenomen met de gemeente Tiel, maar er is geen voorziening voor noodlijdende ondernemers.”

Jammer, want Margo heeft met haar werk voor ‘toeristisch Tiel’ en regio, haar toilet en het kunstenaarspodium haar nut echt wel bewezen.

Leegstand
Haar pand staat nu weer te huur. “Tot mijn verbazing zag in op de website van de makelaar dat de verhuurder nu 300 euro is gezakt met de huurprijs. Echt jammer dat hij nooit met mij contact opgenomen heeft voor een voorstel. Ik had het immers dan nog kunnen overwegen.”

Afgelopen november kwam, na drie jaar en toch wel vrij onverwacht, het bericht dat Margo haar leuke winkel ging sluiten. “Ik kan de huur van de winkel niet meer terugverdienen. Iedereen wacht af met aankopen. Ik geef ze geen ongelijk, maar kan helaas niet meer ondernemen.”

Vanuit huis 

Ze gaat niet bij de pakken neer zitten. “Ik ga gewoon door, maar dan vanuit huis en met de focus op de streekproducten. Ik heb al een deel van de inventaris verkocht. Na de kerst gaat alles de winkel uit en sla ik het thuis op, op de logeerkamer.”

“Ik blijf gewoon bereikbaar en mensen kunnen via facebook, e-mail, app of telefonisch een bestelling plaatsen. Alles staat op mijn website www.souvenirshoptiel.nl. Ik bezorg het gratis in Tiel. Een echte webwinkel is in de maak.”

Marjon de Lange