• The Bok Tower of Singing Tower in Lake Wales, Florida (Verenigde Staten).
• The Bok Tower of Singing Tower in Lake Wales, Florida (Verenigde Staten). Foto: aangeleverd

Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek naar Florida Carillon Festival

Algemeen

TIEL • De stadsbeiaardier van Tiel, Wim Ruitenbeek, verblijft de dagen voor Kerstmis in het warme Florida (VS). Hij is uitgenodigd om, tijdens het Florida Carillon Festival, als gast op verschillende carillons te spelen.

“Begin dit jaar werd ik gebeld door Geert D’hollander, beiaardier van de Bok Tower in Florida, met de vraag of ik vier concerten wilde spelen in het Florida Carillon Festival”, aldus Ruitenbeek. “Geert is van oorsprong Vlaams, ik ken hem al heel lang.”

“Na mijn studie aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort ben ik een aantal keren naar het Belgische Lier gegaan om van hem aan de beiaard nog veel te leren. In die tijd was hij stadsbeiaardier van Antwerpen, Gent en Lier. Sinds een jaar of tien is hij fulltime beiaardier van de Bok Tower in Lake Wales.”

Bakermat
“De beiaardwereld is niet zo groot”, weet Ruitenbeek. “Nederland en België zijn de bakermat van het beiaardspel, dat doen we hier al meer dan 500 jaar. In heel Amerika zijn er ongeveer evenveel carillons als in Nederland, een kleine 200. Florida telt vier carillons. Drie daarvan zijn zelfs gegoten door Koninklijke Eijsbouts in Asten, hetzelfde bedrijf wat in 1964 ook het carillon in de Tielse Sint Maartentoren heeft gemaakt.”

Veel zwaardere klokken
“Bijzonder is wel dat veel carillons in Amerika groter zijn. Ze hebben niet alleen meer klokken, maar het zijn ook vooral veel zwaardere klokken”, legt Ruitenbeek uit. “Ik kijk enorm uit naar mijn concert op de Bok Tower. Onder beiaardiers wordt dit genoemd als één van de fraaiste carillons ter wereld. Het telt 60 klokken - Tiel heeft er 47 - en heeft een totaalgewicht van 60.000 kilo.”

“De grootste klok weegt in zijn eentje 12.000 kilo, ongeveer net zoveel als de 47 klokken in Tiel samen. Ik heb nog nooit op zo’n zwaar instrument gespeeld, maar had altijd wel de wens om dat ooit eens mee te mogen maken. Dat het nu echt gaat gebeuren is fantastisch.”

Kerstmuziek
Donderdag speelt Wim Ruitenbeek in Venice, vrijdag in Lake Wales op de Bok Tower, zaterdag op de University of Florida in Gainesville en - tenslotte - zondag in Clearwater. “Op verzoek speel ik vooral Kerstmuziek”, vertelt Ruitenbeek. “Ik ben heel benieuwd hoe dat voelt in 25 graden... Zaterdagmiddag de 24ste hoop ik weer in Tiel te spelen.”