• Het Marechausseemuseum in Buren opent zaterdag een unieke, tijdelijke tentoonstelling met een selectie van het beste werk van alle elf defensiefotografen.
• Het Marechausseemuseum in Buren opent zaterdag een unieke, tijdelijke tentoonstelling met een selectie van het beste werk van alle elf defensiefotografen. Foto: Rob Zantinge

Werk defensiefotografen te zien in Marechausseemuseum

Algemeen

BUREN • Het Marechausseemuseum in Buren opent op zaterdag 17 december een unieke, tijdelijke tentoonstelling met een selectie van het beste werk van alle elf defensiefotografen. De defensieorganisatie stuurt regelmatig haar fotografen op pad. De foto’s geven een inkijkje in de defensiewereld, zoals van materieel, een wintertraining, emotionele ceremonies of juist ontspannen momenten tijdens verlof. Het is voor het eerst dat zoveel defensiefoto’s tentoongesteld worden.

Het Mediacentrum Defensie heeft elf fotografen in dienst. Zij hebben elk hun eigen selectie ingestuurd voor de tentoonstelling. De opdrachten die de fotografen krijgen zijn defensiebreed. De onderwerpen variëren van oefeningen in sneeuw- en ijsgebied, inzet bij humanitaire acties tot de afwikkeling van de ramp met de MH17.

Menselijke emoties
Naast indrukwekkende beelden van de inzet van materieel, zoals van de F-35 tijdens oefeningen in Californië, een pantserhouwitser in Litouwen en een bushmaster in Afghanistan, zijn er foto’s te zien die juist de menselijke kant van het defensiewerk belichten. Zo is er een serie beelden bij van de humanitaire inzet op de Bahama’s. Daar hielpen militairen de bevolking nadat een verwoestende orkaan over het eiland trok.

Moeilijke momenten
Ook de moeilijke momenten worden in beeld gebracht. Zo is het ceremonieel rondom het repatriëren van een gesneuvelde collega op beeld vastgelegd.
Verder zijn er op de tentoonstelling ook veel ontspannen momenten te zien. Tijdens hun werk komen militairen over de hele wereld. Het beeld van marinepersoneel op verlof in New York is daar een mooi voorbeeld van.

De fotografen
In een korte video komt een aantal van de fotografen aan het woord. Zij vertellen enthousiast over de keuze van hun beelden en de liefde voor hun vak.

De tentoonstelling staat in logisch verband met de tentoonstelling ‘De krijgsmacht beschermt wat ons dierbaar is’. Hierin vertellen militairen van alle krijgsmachtonderdelen over hun drijfveren om te kiezen voor een beroep in dienst van de veiligheid van ons allen. Zij vertellen over de mooie, maar ook over de moeilijke kanten van hun vak. De fototentoonstelling ‘Door het oog van defensie’ vormt als het ware de illustratie bij hun verhaal. 

Marechausseemuseum
Het Marechausseemuseum is een van de vier Defensiemusea van Nederland. Het is gevestigd in het monumentale Koninklijke Weeshuis van Buren, als gebouw al meer dan de moeite waard om te bezoeken. De collectie van het museum vertelt het verhaal van de oprichting van het Corps Maréchaussée in 1814 tot het Operationeel Commando Koninklijke Marechaussee van vandaag.

Openingstijden
Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, tussen 10.00 en 17.00 uur. In schoolvakanties is het Marechausseemuseum ook op maandag open.