Gestoord

Keurig je parkeerboete voldaan en dan toch een lelijke brief (met het logo van de gemeente Tiel erop) in de bus krijgen met de mededeling dat je niet hebt betaald. Het overkwam mij een paar weken geleden. Bij de gemeente weten ze nergens van. Die heeft de afhandeling van parkeerkwesties over de schutting gegooid bij een commercieel bedrijf in Groningen, Tobias genaamd. Dat werkt zo lekker efficiënt. Even een ambtenaar spreken kan nu niet meer. Je bent overgeleverd aan de grillen van Tobias. Daar komen nog wel meer brokken van, dacht ik. En ja hoor, het is al zo ver. Tobias heeft weer toegeslagen. Op zaterdag 11 juni, een drukke winkeldag, werkten de parkeerautomaten in de Tielse binnenstad niet. Storing. Maar wel een storing waar je gestoord van zou raken. Wie het op de automaten vermelde nummer belde, kreeg een bandje te horen. Even het kenteken doorgeven en de zaak zou geregeld zijn. Was het maar waar. Tobias zag al weer euro’s glinsteren en stuurde een paar weken later alle aangemelde parkeerders pardoes een dikke bekeuring op het dak. Wie het er niet mee eens was, kon bezwaar aantekenen bij de heffingsambtenaar van de gemeente Tiel. Die heffingsambtenaar is Tobias zelf. De Groningse geldwolf behandelt de bezwaarschriften ook nog eens zelf. Voor dat doel is een zustermaatschappij (Inpublic) opgericht, die de binnengekomen bezwaren categorisch afwijst met een standaardbrief. En daar sta je dan als burger, in de steek gelaten door de lokale overheid. Het voelt als onrecht, als een soort lokale toeslagenaffaire.

Daarom moet ik altijd glimlachen als ik in de coalitieakkoorden van de nieuwe gemeenteraden lees, dat de bestuurders weer alles op alles zullen zetten om de klantvriendelijkheid voor de burgers nog verder te verbeteren. Om nog meer service te bieden. Om de inwoners niet verder van het bestuur te vervreemden. Want er moet meer vertrouwen in de overheid komen, zodat de opkomstpercentages bij de verkiezingen niet verder zullen duikelen.

In dat licht bezien, lijkt het mij geen gekke gedachte als de gemeente Tiel al die ten onrechte bekeurde automobilisten een bloemetje stuurt. Of een goed gevulde Flippas. Met daarbij een oprechte excuusbrief. En als men toch aan het sturen is. Stuur dan gelijk Tobias de laan uit.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)