Het samengestelde orkest tijdens het eindconcert onder leiding van Jooske van Andel.
Het samengestelde orkest tijdens het eindconcert onder leiding van Jooske van Andel. Foto: Aangeleverd

Muziekproject op basisschool de Hoeksteen in Maurik sluit af met spetterend eindconcert

Algemeen

MAURIK • Op het schoolplein van basisschool de Hoeksteen in Maurik zaten afgelopen zaterdag ruim veertig leerlingen klaar om hun kunsten op verschillende blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten te laten zien voor een enthousiast publiek. Dit was het eindconcert van het scholenproject van muziekvereniging Kunst en Vriendschap. 

Vanaf 25 maart kregen de leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool de Hoeksteen in Maurik muziekles vanuit muziekvereniging Kunst en Vriendschap. Na een aantal algemene muzieklessen mochten de leerlingen meerdere muziekinstrumenten uitproberen. Daarna kozen zij een instrument wat zij te leen kregen van de muziekvereniging. Wekelijkse lessen op de basisschool op dat instrument volgden voor de totale groep van 84 leerlingen. 

Maar dat was nog niet alles. De  enthousiaste leerlingen mochten ook wekelijks mee repeteren met het Opstap Orkest van muziekvereniging Kunst en Vriendschap. Dit orkest voor beginnende muzikanten repeteerde samen met de basisschoolleerlingen en het eindorkest werd nog meer uitgebreid met het Midden Orkest van Kunst en Vriendschap. Het grote orkest werd wekelijks geleid door Jooske van Andel die ook de leerlingen op school les gaf. 

De dirigente vindt het een groot feest om zoveel leerlingen les te geven. “Het is zo leuk om te zien hoe kinderen kunnen opleven tijdens een muziekles. Om 84 kinderen zo enthousiast bezig te zien met muziek is echt heel gaaf”, aldus de dirigente en klarinettist. 

Alle inspanningen resulteerden in een spetterend eindconcert op het schoolplein van basisschool de Hoeksteen. Daar mochten de aparte instrumentengroepen een stukje spelen, maar werd er ook samen met het grote, samengestelde orkest bekende muziek gemaakt. Nummers als Arcade van Duncan Laurence en Dance Monkey van Tones and I klonken. 

Hoewel dit een flinke investering vereist van muziekvereniging Kunst en Vriendschap, is dit project een mooie manier om blaasmuziek onder de aandacht te brengen. De trotse voorzitter van Kunst en Vriendschap, Ron van Ewijk, benadrukte tijdens het concert het grote positieve effect van het maken van muziek op de ontwikkeling van jonge kinderen. Uiteraard hoopt de vereniging op nieuwe aanwas om de levendige vereniging toekomst te bieden.