Nieuwjaarsnacht Buren: feest en vernielingen

rijswijk/beusichem • Een illegaal feest vond in de nieuwjaarsnacht plaats op het terrein van de voormalige steenfabriek Roodvoet in Rijswijk. Het feest werd op nieuwjaarsdag ‘s middags door de Mobiele Eenheid (ME) beëindigd. Drie mensen zijn aangehouden.

In een grote, donkere loods werd een techno rave feest gehouden, dat door honderden mensen werd bezocht. Er waren hoofdzakelijk Fransen, Belgen en Polen aanwezig. Op het terrein en op de dijk waren lange rijen campers en personenauto’s te zien, die af en aan reden. Voor zover bekend was de politie met een aantal voertuigen op de dijk aanwezig, maar greep niet in.

Rond de jaarwisseling kwamen de eerste meldingen over het feest binnen. Volgens de gemeente Buren, waar Rijswijk toe behoort, is ‘om meerdere redenen vannacht niet onmiddellijk ingegrepen. Het terrein van de oude steenfabriek is onveilig. Het is moeilijk te bereiken, de toegangswegen zijn lastig begaanbaar. Er is veel water in de omgeving en het was er erg donker. Bovendien was er op meerdere plekken in de hele regio politie-inzet nodig. Daarom kon de politie vannacht niet vroegtijdig ingrijpen.

Niet gepast

"Dit is een illegaal feest, het is dus verboden", reageert Burens burgemeester Josan Meijers. "Bovendien is 't niet gepast in de coronacrisis."
Elders in de gemeente Buren, op de Markt in Beusichem, ging het er minder gezellig aan toe. Rond half een 's nachts waren daar hevige vuurwerkknallen te horen. De explosies zorgden ervoor dat heel veel ramen sneuvelden. Van dertien, veelal historische panden gingen de ruiten aan diggelen en ook van de kerk sneuvelden ruiten, 31 in totaal. Volgens omwonenden werd er al dagen geknald, maar deze explosies overtroffen alles. Aannemers spijkerden de ramen dicht.