• Zwembad ‘De Steenvliet' Geldermalsen.
• Zwembad ‘De Steenvliet' Geldermalsen. Foto: Historische Kring West Betuwe

Zwembad ‘De Steenvliet’ Geldermalsen

Algemeen

GELDERMALSEN • In de zomermaanden juli en augustus is het met de hoge temperaturen lekker om te zwemmen in de open lucht. Zwemmen in open water brengt ook gevaar met zich mee. 

Zwembad in de Linge
Om inwoners van Geldermalsen en omliggende plaatsen veilig te kunnen laten zwemmen, is er drie keer een openlucht zwembad geweest. Daar werd zwemles gegeven en kon je heerlijk vrij zwemmen. In 1887 was er een Zwembad in de Linge. Rond 1900 is de Linge verlegd en is daarmee het zwembad gesloten. Toch bleef er veel vraag naar een zwembad.

Oproep in de krant
Inwoners schreven zelfs in de krant een oproep om een nieuw zwembad. In 1912 werd door de gemeente besloten om een gedeelte van de Linge aan de Kostverlorenkade in te richten als zwembad. De gemeentebode werd aangesteld als badmeester. Dit zwembad werd in 1940 gesloten bij de bouw van de nieuwe Lingebrug. Op zaterdag 26 mei 1946 werd aan de plas aan Steenvliet in Geldermalsen een heel nieuw buitenzwembad geopend.

Officiële opening
Burgemeester F.W. Vernède deed de officiële opening. Hij prees de voortvarende ondernemer H.W. van Koeverden en de heer van Mameren dat ze zo snel na de oorlog zo iets moois hadden neergezet. Een prachtig bad en een badvillaatje.

400 zwemmers
En dit terwijl er nog schaarste was aan materialen. Bij de opening was er als attractie een waterpolo. De toegangsprijs voor die middag bedroeg fl. 0,25. In het bad was plaats voor ongeveer 400 zwemmers. Abonnementen kon je in het begin kopen bij J. Ziel aan de Kerkstraat 177.In de eerste jaren waren naast de zwemlessen ook tijden voor vrij zwemmen. Daarbij waren er speciale tijden voor gemengd zwemmen en voor alleen dames.

Onderscheiding
Voor militairen was er ook 2 keer per week een uur zwemtijd. De heer H.W. (Henk) van Koeverden deed er alles aan om ‘zijn’ zwembad goed bekend te laten staan. Hij organiseerde schoolzwemmen, zwemfeesten, wedstrijden e.a. Jarenlang zorgde hij voor jonger en ouderen voor veel zwemplezier. In juni 1971 kreeg de heer Van Koeverden de Bredius medaille uitgereikt. Dat is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse zwemwereld.

Gesloten en weer open
In 1996 werd het zwembad gesloten tot spijt van veel zwemmers. Gelukkig is de plas na een paar jaar weer geopend om in te zwemmen. Dit artikel wordt u aangeboden door de Historische Kring West-Betuwe.