Culemborg

dinsdag 22 maart

Paasvertelling
20:00, Culemborg. Paasvertelling van De Vierde Koning in de Oud-Katholieke Kerk. De vertelling is naar de tijd van de regering van Keizer Augustus. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd bij dit verhaal van Jacob Streit, verteld door Karin Drenth. Oud-Katholieke Kerk, open vanaf 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs: 4 euro. Aanmelden via StadskloosterCulemborg@gmail.com.

donderdag 24 maart

Grastis Belastinghulp
10.00 uur, Culemborg, Wijkcentrum De Salaamander. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen. Aanmelden kan via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda of loop even binnen in Het Weeshuis. Dan wordt in overleg een afspraak ingepland.

vrijdag 25 maart

Spreekuur Inkomstenbelasting
14:00 uur, Culemborg, Buurtcentrum Bolderburen. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen. Plan een afspraak via de klantenservice van de bibliotheek 0344 639940 of www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

Socratisch Café in Weeshuis
15:00, Culemborg, Weeshuis. Er is een Socratisch Café in het Weeshuis op vrijdagmiddag 25 maart. Het thema zal dan geïnspireerd op de actuele toestand, zijn: Verontwaardiging. Voor inlichtingen en aanmelding: drenth.k@planet.nl Van 15.00 -18.00 uur. Toegang €10,-

zaterdag 26 maart

Uitreiking AMAI Awards
19:30, Culemborg, De Fransche School. De AMAI is de award voor het beste Nederlandstalige gedicht, het beste Nederlandstalige spoken word, de beste Nederlandstalige quote en het beste account van een dichter/quoter op Instagram van het afgelopen jaar. AMAI staat voor Alle Monden Award Instagram en is een initiatief van het inspiratiecollectief ‘Alle Monden’ en in september 2021 een stichting. Op de AVOND van de AMAI, zaterdag 26 maart 2022, tijdens een speciaal programma in Theater De Fransche School, met optredens, spoken words, muziek en feest, wordt de AMAI 2022 bekend gemaakt en uitgereikt.

zondag 27 maart

Kinderbeurs Culemborg
10:00, Culemborg. Tweedehands kinderkleding, veel speelgoed en boekjes voor klein en groot en babyartikelen. Gratis entree. Van 10.00 tot 13.00 uur. Eendekooi 3, Sporthal Parijsch, Culemborg.

BoekenBrunch
11:00, Culemborg. Iedere laatste zondag van de maand is het BoekenBrunch bij Boekhandel Tomey in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland. Deze zondag in maart komen Freek de Jonge en Hella de Jonge voorlezen en signeren zij hun boeken. Deelname: € 8,00 pp inclusief brunch. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden kan in de boekwinkel of via de mail: info@boekhandeltomey.nl Boekhandel Tomey Markt 8, Culemborg.

Niek Baar en Ben Kim
15:00, Culemborg, De Fransche School presenteert: Niek Baar en Ben Kim. In januari 2018 won Niek het prestigieuze Nationaal Vioolconcours ‘Oskar Back’. Niek speelt samen met de Amerikaanse pianist Ben Kim: “So much naturalness, sympathetic charisma and pleasant modesty, coupled with great virtuosity, are rarely experienced with a leading musician.”

maandag 28 maart

Lentewandeling
10:00, Culemborg, Zorgcentra de Beatrix. Belangstellenden kunnen samen een uur wandelen in het frisse voorjaarsgroen. Na afloop is er koffie of thee. Dit is een activiteiten van het Mantelzorgtrefpunt. Verzamelen bij Zorgcentra de Beatrix, Beatrixstraat 20 Culemborg. Aanmelden is niet nodig. Contact met Steunpunt Mantelzorg Culemborg: cvandermeulen@elkwelzijn.nl telefoon: 06-83 52 51 12

woensdag 30 maart

Navigatie op smartphone
14:30, Culemborg. In deze presentatie wordt ingegaan op hoe men vroeger moest navigeren, bijvoorbeeld met sextant en kompas. Daarna wordt er verteld over GPS. Wat het is en hoe het werkt. Hoofonderwerp is het overzicht van de apps die men kan gebruiken bij het navigeren met de smartphone. Elisabeth Weeshuismuseum / Bibliotheek op de eerste etage van de boerderij.  

donderdag 31 maart

Gratis Belastinghulp
10.00 uur, Culemborg. Wijkcentrum De Salaamander. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen. Aanmelden kan via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda of loop even binnen in Het Weeshuis. Dan wordt in overleg een afspraak ingepland.

vrijdag 1 april

Spreekuur Inkomstenbelasting
14:00 uur, Culemborg. Buurtcentrum Bolderburen. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen. Bijvoorbeeld met vragen over het online aangifte doen met de eigen DigiD. Of over hoe je de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) gegevens ophaalt met je DigiD. Ook voor belastingtechnische vragen kunnen mensen op afspraak binnenlopen, bijvoorbeeld welke zorgkosten aftrekbaar zijn. En ook als iemand niet weet of hij recht heeft op zorg- of huurtoeslag, kan hij of zij een bezoek brengen aan het spreekuur. Plan een afspraak via de klantenservice van de bibliotheek 0344 639940 of www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

zaterdag 2 april

Opening ‘BijOns’
11:00, Culemborg. Het is zover: op zaterdag 2 april om 11.00 wordt aan de Gandhi 205 de nieuwe sociëteit ‘BijOns’ feestelijk geopend met onder meer een muzikale performance door showband Ferry Stars. Voor kinderen is er een grabbelton vol cadeautjes. De openingshandeling wordt verricht door burgemeerster Gerdo van Grootheest. Iedereen is welkom voor koffie of thee. Met ‘Bij Ons’ is Culemborg een ontmoetingscentrum rijker. Het is de opvolger van de vroegere ‘Gandhi Soos 205’. Inwoners van Culemborg, oud en jong, zijn er welkom. Zie website www.bijons.top.

Tiel

woensdag 23 maart

Lezing Algoritmes
20:00, Tiel. Algoritmes, in het bijzonder hun rol in de samenleving. Mail: physicatiel@gmail.com of www.physicatiel.wordpress.com. Regionaal Archief Rivierenland, J.S.de Jongplein 3 in Tiel.

donderdag 24 maart

BiebTalk: Guerilla Gardening
20:00, Tiel. Online lezing door bioloog Cerian van Gestel over het vergroenen van de leefomgeving. Met handige tips hoe men zelf aan de slag kan. En voor de eerste 20 aanmeldingen een gratis ‘Bloempracht in je boomspiegel zaadzakje’ cadeau. Aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

zaterdag 26 maart

Tennis en Padel
10:00, Tiel. Ridderweide Tennis en Padel houdt de Open Dag. Kom kennismaken met tennis op de vier nieuwe kunstgrasbanen en natuurlijk met de snelstgroeiende sport van Nederland. Padel is een combinatie van tennis en squash, waarbij men gebruik kan maken van de glazen wanden om de bal in het spel te houden. Belangstellenden zijn tussen 10:00 en 15:00 uur welkom en kunnen een van de clinics volgen. Aanmelden via http://bit.ly/opendag_ridderweide

West Betuwe

dinsdag 22 maart

Bij-vriendelijk tuinieren
19:30, Geldermalsen. Op 22 maart, nationale zaaidag, organiseert Plantenasiel Geldermalsen in samenwerking met Voedselbos Lingehout een informatie-avond met lezingen over bijvriendelijk tuinieren. De avond start om 19:30 uur in Centrum voor duurzaamheid De Knop. Deelname is gratis. Aanmelden op plantenasielgeldermalsen@gmail.com of via het Facebook event op de pagina van Plantenasiel Geldermalsen.

Duurzaam ontspullen
19:30, Geldermalsen, De Pluk. Professional organizer Angelien Walstra helpt mensen graag om overzicht aan te brengen in hun leven en dat begint vaak met ontspullen. Er is ruimte voor maximaal 18 deelnemers. Aanmelden kan via de agenda op de website www.duurzaamwestbetuwe.nl

woensdag 23 maart

Lezing Historische Kring
19:30, Geldermalsen, De Pluk. Algemene Ledenvergadering van de De Historische Kring West-Betuwe. Na de pauze geeft Ferd de Waal een inkijkje in de geschiedenis van het voetbal in de voormalige gemeente Geldermalsen. Ferd de Waal voetbalde in het verleden bij MVV’58 en GVV en was later jarenlang voorzitter van GVV.

zaterdag 26 maart

Kledingbeurs Waardenburg
09:30, Waardenburg. Op zaterdag 26 maart is er de kleding- en speelgoedbeurs in Waardenburg. Belangstellenden zijn van harte welkom tussen 09:30 - 12:00 uur in dorpshuis de Koeldert in Waardenburg. Opbrengst van deze beurs is 100% voor Roemenië.

dinsdag 29 maart

Soos Geldermalsen
14:00, Geldermalsen. Onder het genot van een kopje koffie gezellig bijpraten, een spelletje spelen of luisteren naar een interessante spreker bij de soos. Rode Kruisgebouw, Van Limburg Stirumstraat. Kosten € 4,00. Aanmelden en informatie Welzijn West Betuwe tel 573688.

Start2bike
19:00, Geldermalsen. Belangstellenden kunnen mee doen met Start2Bike. In vier trainingen van elk ongeveer 2 uur verbeteren de deelnemers de basistechniek op de fiets. Startdatum: dinsdag 29 maart, daarna 5, 12 en 19 april. Tijd: 19.00 - 21.00 uur. Startlocatie: FCV Geldermalsen, Meersteeg 4F, Geldermalsen. Deelnamekosten: €37,50 voor 4 trainingen. Inschrijven op www.start2bike.nl.

q start2bike.nl