Vrijwilligers

Over de achterliggende tien dagen wil ik drie dingen met u wil delen. Ze hebben allemaal te maken met vrijwilligers.
Vrijdag 11 en zaterdag 12 maart waren er activiteiten in het kader van NLdoet. Ook in West Betuwe staken tientallen vrijwilligers de handen uit de mouwen. Ze waren in tuinen bezig. Zij deden poetswerk en knapten het schildwerk op. Ik had graag meegedaan, maar had huisarrest vanwege corona (gelukkig had ik alleen milde klachten en ben ik weer helemaal ‘het ventje’). De wethouders hebben met elkaar mijn inzet meer dan gecompenseerd. Ik vind het zo bijzonder dat vrijwilligers die al veel doen tijdens deze dagen er nog een schepje bovenop doen. Het is een bewijs van hun motivatie en gedrevenheid.
Op dinsdag 15 maart bezocht ik twee locaties waar Oekraïense vluchtelingen werden opgevangen. Bij de Leidsche Hoeven in Tricht ervoer ik gastvrijheid en compassie. En bezorgdheid dat het regelen van een aantal zaken te ingewikkeld is. Ik kon zelfs een paar woorden tegen de aanwezigen zeggen. Dankzij een tolk die zich als vrijwilliger meldde bij de gemeente.
Daarna was ik bij het Klokhuis in Beesd. Rond 16.00 uur arriveerde een bus met vluchtelingen. Ik stond perplex wat er voor hen klaarstond in de gymzaal. Een groot aantal vrijwilligers had broodjes klaargemaakt. Er stond een grote pan soep. Koffie, thee en frisdrank. Voor iedereen was er een tasje met een aantal noodzakelijke benodigdheden. Wat een toewijding en betrokkenheid. En bovendien stond een groot aantal gastgezinnen klaar om zich verder te ontfermen over de vluchtelingen. Hoewel de aanleiding buitengewoon triest is, ben ik trots op alle vrijwilligers. Zij laten zien dat zij hun sociale verantwoordelijkheid willen nemen.
Vorige weken waren de gemeenteraadsverkiezingen. Meer dan 460 vrijwilligers hielpen mee om de verkiezing goed te laten verlopen. Tijdens de zitting op een stembureau en later bij het tellen van alle stembiljetten. Twee zaken zijn belangrijk: uithoudingsvermogen en secuur werken. Geweldig dat mensen na een vermoeiende periode zeggen: tot de volgende verkiezing.
Vrijwilligers worden wel cement van de samenleving genoemd. Waar zouden we zijn zonder?

Hartelijke groet, Servaas Stoop
Reageren? Stuur dan een mail naar communicatie@westbetuwe.nl.