• De definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen.
• De definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen. Foto: gemeente West Betuwe

west betuwe • De grafiek laat zien dat de verkiezingen in West Betuwe hebben geleid tot een politieke aardverschuiving. Een aantal dingen vallen op.

Alleen Dorpsbelangen behaalt zetelwinst: de partij groeit van 5 naar 10 zetels. De SGP behaalt 5 zetels. Beide partijen hebben samen 15 van de 31 raadszetels in handen. De 16 overige zetels zijn verdeeld over 8 kleine partijen. Daarvan heeft LLB 3 zetels, CDA, VVD, D66, CU en GL hebben er elk 2; de PvdA heeft er 1.
De lokale partijen, DB, LLB en VWB halen samen ook 15 zetels. Zij groeien van 10 naar 15 zetels en volgen daar min of meer de landelijke trend dat lokale partijen fors groeien. Maar de zetelwinst ligt volledig bij DB. De onderlinge verschillen zijn groot. DB werkt aan actieve participatie van inwoners bij kernagenda's; LLB mobiliseert inwoners tegen de negatieve gevolgen van grote projecten; VWB vindt dat er te veel wordt gepraat en wil 'doorpakken'.
De drie partijen die tot tien jaar geleden in West Betuwe de dienst uit maakten, CDA, VVD en PvdA, komen nu samen niet verder dan 5 van de 31 zetels.
De traditionele progressieve partijen, D66, GL en PvdA, halen in West Betuwe niet meer dan 5 zetels. Tussen de partijen worden gesprekken gevoerd over samenwerking in de nieuwe raad. Maar of er ooit een lijst Progressief West Betuwe aan de gemeenteraadsverkiezingen zal gaan meedoen, is nog onzeker.