Woerden schroeft het bouwtempo flink op

woerden • Om de woningnood aan te pakken schroeft Woerden het bouwtempo de komende jaren flink op. Tussen 2021 en 2030 worden er 2.754 nieuwe woningen gebouwd. 

Dat blijkt uit een overzicht in de Jaarbrief Wonen 2021 die het college deze week naar de gemeenteraad heeft gestuurd. In 2018 is besloten het gemiddeld aantal jaarlijks op te leveren woningen te verhogen van 200 naar 300. Dit zal de komende jaren zichtbaar worden, omdat bouwprojecten nu eenmaal een lange voorbereidingstijd nodig hebben. 

In totaal wordt er gewerkt aan plannen voor 5.720 woningen in de gemeente Woerden tot 2040, waarvan er 2.754 concreet in woningbouwplannen zijn opgenomen tot 2030. Daarbij gaat het om plannen die nu uitgewerkt worden en om plannen die in aanbouw zijn. In 2022 ligt de focus onder andere op de Willem-Alexanderlaan en Raadhuislaan in Harmelen, de scholenlocaties aan de Mijzijde in Kamerik en diverse projecten in het Schilders- en Staatsliedenkwartier en in de binnenstad van Woerden. 

De meeste bouwmogelijkheden liggen in De Poort van Woerden. "We gaan vooral bouwen in Snellerpoort, Nieuw-Middelland en het Stationsgebied", zegt wethouder Tymon de Weger. "Er zijn inmiddels meerdere overeenkomsten gesloten met ontwikkelaars. Het meest concreet zijn De Houttuin en De Molenhoek in Nieuw-Middelland en het bouwveld achter het Baken in Snellerpoort, waar Cazas Wonen 100 sociale huurwoningen en 20 middenhuurwoningen ontwikkelt." 

Uitdagingen zijn er ook. Zo zijn er in de stad Woerden tot 2040 voldoende binnenstedelijke locaties voor woningbouw, maar moeten er voor ná 2028 nog wel nieuwe bouwlocaties worden gevonden voor Harmelen (510 woningen), Kamerik (210 woningen) en Zegveld (115 woningen).