In vier jaar tijd 1.500 woningen erbij

woerden • Dat staat in de omgevingsvisie die het college aan de gemeenteraad heeft aangeboden. In dit document geeft de gemeente op hoofdlijnen aan hoe het omgaat met (ruimtelijke) keuzes voor grote kwesties, zoals de woningnood en de behoefte aan bedrijfsruimte. Ook worden er oplossingen geboden voor het verkeer, energie en recreatie. Nog deze maand zal de gemeenteraad zich buigen over de toekomstvisie. Daarbij is er ook gelegenheid om in te spreken.

Buiten dorpskernen

De stad Woerden beschikt tot 2040 over voldoende gebieden binnen de stadsgrenzen om te bouwen. Om ervoor te zorgen dat woningzoekenden uit Harmelen, Kamerik en Zegveld in hun eigen dorp kunnen blijven wonen, moet er hier ook worden gezocht naar locaties buiten de dorpskernen.
Meer woningen betekent meer verkeer. Daarom komt er een onderzoek naar een oostelijke randweg in Woerden en staan fietsers en voetgangers centraal in de woonomgeving. Om de verbinding tussen stad of dorp en landschap te verbeteren, zal er langs de stads- of dorpsranden aandacht komen voor de ruimtelijke kwaliteit, bijvoorbeeld door de aanleg van groen, wandel- en fietsroutes en het toestaan van kleinschalige vormen van landbouw en wonen. Zo moet het mogelijk worden om te wonen op het eigen erf en denkt de gemeente aan tiny houses.

Bedrijven

Bedrijven die willen uitbreiden kunnen dat tot 2030 doen op eerder aangewezen locaties. Voor de periode na 2030 is nog eens zo’n 20 hectare nodig. Daarvoor zal in de nieuwe raadsperiode ruimte gezocht worden, om tijdig op de groei van Woerdense bedrijven in te kunnen spelen. 

Keuzes die al eerder gemaakt zijn, zijn één op één overgenomen in de omgevingsvisie. Te denken valt aan de visie op het stationsgebied, de Rembrandtbrug en de al eerder vastgestelde verkeers- en woonvisie. Ook als het gaat om klimaatadaptatie, energie, warmte en bodemdaling sluit de omgevingsvisie aan bij lopende afspraken. Het besluit van juli 2021 voor wind- en zonne-energie blijft staan, wat betekent dat de polders Reijerscop en Barwoutswaarder in beeld blijven als zoekgebieden voor windenergie.  

Op de omgevingsvisie, die eind vorig jaar ter inzage lag, kwamen in totaal 39 reacties (‘zienswijzen') binnen. Vaak ging het om aanvullingen en verhelderingen, die zoveel mogelijk in het stuk zijn verwerkt. Wethouder Tymon de Weger (ruimtelijke ontwikkeling) is blij met de omgevingsvisie zoals die er nu ligt. "De reacties hebben daar zeker aan bijgedragen. De visie is nu duidelijker en completer. Je ziet soms wel dat reacties heel concreet zijn, maar de visie is echt op hoofdlijnen. Er was geen aanleiding om daar grote veranderingen in aan te brengen. Daarbij speelt mee dat veel onderwerpen nog verder onderzocht moeten worden en dat er nog participatie en inspraak volgt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de invulling van de Harmelerwaard, de woningbouwlocaties in de kleine kernen, de werklocaties na 2030 en de oostelijke randweg. Er zijn eerste verkenningen geweest, maar er ligt nog niets vast. Al met al ligt er nu een mooie basis voor de volgende bestuursperiode waarbij er ruimte is voor uitwerking en politiek debat."