• Een door omwonenden opgehangen spandoek.
• Een door omwonenden opgehangen spandoek.

'Pak geluidsoverlast Hollandbaan aan'

woerden • De Woerdense gemeenteraad sprak zich donderdag unaniem uit over het nemen van geluidsmaatregelen langs de Hollandbaan. Met deze uitspraak komt de raad de actievoerende omwonenden tegemoet.

Die ervaren al jaren overlast van geluid en uitlaatgassen. Door de reconstructie van de kruising Hollandbaan-Waardsebaan is dat probleem alleen maar groter geworden. Vanuit de gemeente loopt er een onderzoek naar mogelijke maatregelen, zoals het toepassen van stil asfalt, geluidsschermen en het plaatsen van flitspalen.

Vluchten

Het debat was aangevraagd door Hendrie van Assem van Inwonersbelangen. Hij woonde twee weken geleden, net als veel andere raadsleden, een bijeenkomst bij van de omwonenden van de Hollandbaan en hoorde hun klachten aan. "Er zijn zelfs bewoners die vanwege de geluidsoverlast naar andere delen van ons land vluchten. Die worden letterlijk ziek van de herrie. Dat is triest. We kunnen deze mensen niet langer in het geluid laten zitten. " Florian van Hout (VVD) is het daarmee eens, "zeker met de komst van de Rembrandtbrug in het vooruitzicht. Daardoor zal de verkeersdruk alleen maar verder toenemen." Hij maande het college tot haast. "Hoe kan het dat het onderzoek nog altijd niet is afgerond? Het moet snel duidelijk zijn hoe we dit probleem kunnen oplossen." Hoewel de geluidsoverlast binnen de wettelijke normen valt, is Lenie van Leeuwen (LijstvanderDoes) bereid om in te stemmen met extra maatregelen. "Daar willen we ook geld voor beschikbaar stellen." Jelmer Vierstra (Progressief Woerden) wees haar erop dat Woerden 'geen cent te makken' heeft. "We voelen allemaal de maatschappelijke druk om maatregelen te nemen, maar wat zegt u tegen inwoners op andere plekken in Woerden die ook geluidsoverlast ervaren?" 

Wethouder Arjan Noorthoek verklaarde dat de gemeente al in gesprek is met het Openbaar Ministerie om bij het kruispunt flitspalen te plaatsen. Te hard rijden op en naar de kruising zal dan sterk verminderen, zo is de verwachting. In april verwacht hij - na het afronden van het onderzoek - een voorstel naar de gemeenteraad te sturen met de keuzemogelijkheden voor geluidsmaatregelen. eerder kan niet, want de gemeente wil eerst met de bewoners in gesprek. Begin juli zou de gemeenteraad een besluit kunnen nemen.