Extra bomen bij Brediuskwartier

woerden • Bij het appartementencomplex Brediuskwartier aan de Oudelandseweg zijn negen bomen en planten geplaatst. Dit was mogelijk dankzij een bijdrage vanuit de stimuleringsregeling ‘Groen aan de Buurt’ van Landschap Erfgoed Utrecht.  

Gert Oomsen, bestuursvoorzitter van de Vereniging van Eigenaren Brediuskwartier, mocht onlangs langs het parkeerterrein de eerste boom in de grond zetten. Dit om de omgeving wat te vergroenen. Dat is nodig, want veel van de parkeerplaatsen staan leeg. “Dan is het een vrij kaal terrein”, aldus Oomsen. Omdat er geen parkeerplaatsen weggehaald mogen worden, zocht de vereniging naar passende bomen. 

Voucherregeling

Bewoner Jelle IJpma kende als vrijwilliger bij de Stichting het Utrechts Landschap de voucherregeling ‘Groen aan de Buurt’. Die maakt het plaatsen van extra bomen en planten voor bewoners- of vrijwilligersgroepen mogelijk, met stimuleringsbijdragen van 500 of 1.000 euro. “Bomen en planten geven schaduw en verkoeling, dragen bij aan een goede waterhuishouding en geven ruimte aan vogels en insecten”, verklaart Jelle IJpma. “Qua locaties kun je vooral denken aan schoolpleinen, zorgboerderijen, speeltuinen en sportparken. Maar je kunt dus ook kale parkeerplaatsen of kale woonstraten vergroenen.”