• Logé (links) geniet van een uitje op de duofiets met vrijwilliger Kees.
• Logé (links) geniet van een uitje op de duofiets met vrijwilliger Kees. Foto: Astrid van Os

Logeerhuis Bredius voldoet aan behoefte

woerden • Sinds de opening in maart vorig jaar hebben veertig mensen één of meerdere periodes gelogeerd in het Woerdense Logeerhuis Bredius. 

“Een logeerhuis zoals we dat nu in Woerden hebben, is redelijk uniek in Nederland“, vertelt Mirjam Bijlenga, directeur van het Logeerhuis Bredius. “Dat heeft vooral te maken met de doelgroep: thuiswonende chronisch zieke mensen (met bijvoorbeeld een vorm van dementie, Parkinson of MS). Mensen die thuis vaak grotendeels verzorgd worden door hun naasten, en voor wie het fijn is als die naasten de zorg tijdelijk en vertrouwd kunnen overdragen.”

Aanvragen

Nu het logeerhuis volop in bedrijf is, groeit ook de behoefte aan vrijwilligers. De groep van ruim veertig vrijwilligers kan het werk nu nog goed aan, maar met het groeiend aantal aanvragen zijn er meer vrijwilligers nodig. “We zijn op zoek naar mensen die een ander graag een leuke dag bezorgen, iets voor een ander willen betekenen en daarbij ook niet schrikken van lichte zorgtaken”, aldus Bijlenga. “Het logeerhuis is absoluut geen zorginstelling. Integendeel: het is een huiselijke omgeving, waar plezierig met elkaar samenleven belangrijk is. Logés genieten van de dagelijkse aandacht of de (kleine) activiteiten die ze nog wel kunnen en willen. Hun welzijn en hun wensen staan bij onze vrijwilligers voorop.”

Daarnaast zoekt het Logeerhuis mensen die óók of misschien zelfs liever alleen in de nacht ‘werken’. Bijlenga: “Daarbij gaat het om ‘slaapdiensten’, diensten waarbij de vrijwilliger in huis blijft en op afroep voor de logés beschikbaar is. Er zijn altijd mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen maar overdag druk zijn met werk of gezin. Voor hen is vrijwilligerswerk in de nacht soms beter passend.”

De positieve reacties van logés en hun mantelzorgers laten volgens coördinator Veronica Groen in ’t Wout zien dat de vorm van ondersteuning die het logeerhuis biedt zeer welkom is in de samenleving. "Steeds meer mensen met een chronische ziekte wonen langer thuis en hebben tegelijk ook meer zorg en aandacht nodig, wat vaak neerkomt op de schouders van hun naasten."

Elke nieuwe vrijwilliger start met een opleiding van enkele dagdelen, zodat hij of zij goed weet wat er verwacht wordt en de kennis en vaardigheden meekrijgt die helpen in het werk. Wie belangstelling heeft en zich wil aanmelden, kan contact opnemen via: 0348-591010 of per e-mail: info@logeerhuisbredius.nl