• De 22-jarige Maureen Balfoort uit Woerden.
• De 22-jarige Maureen Balfoort uit Woerden. Foto: Thomas Sohilait

Maureen Balfoort zat 'ineens' bij een modellenbureau

'Model zijn was nooit m'n droom'

Modellenwerk was nooit een droom voor Maureen. Dat veranderde toen mensen tegen haar zeiden dat ze wel model kon worden en ze besloot foto’s te sturen naar een modellenbureau. Nu, een aantal jaar later, heeft ze al een aantal mooie, grote merken op haar naam staan. Anouk Sluijs sprak met Maureen over haar modellenwerk, onzekerheden en vooroordelen. 

Hoe ben je model geworden?

Leuk verhaal! Ik kreeg vanuit mijn omgeving vaak te horen dat ik model moest worden, maar ik zag dat zelf eigenlijk nooit zo zitten. Het was nooit echt een droom voor me. Tot ik het er toch een keer over had met mijn moeder en die zei van we kunnen het altijd een keer proberen. We hebben toen wat foto’s gemaakt, heel amateuristisch thuis gewoon, en die hebben we toen opgestuurd naar een modellenbureau. Ik kreeg van dat bureau echt binnen een dag antwoord. Ik mocht op gesprek komen en daarna ging het echt in een treinvaart. Toen zat ik ineens bij een modellenbureau.

Kun je iets vertellen over je eerste ervaring als model?

Mijn eerste shoot voor het modellenbureau ging heel erg goed. Het was best wel een excentrieke shoot, ik moest een pruik op, had een beetje een ontbloot lijf. Ik vond het vrij intens, maar ik werd heel erg op mijn gemak gesteld, waardoor dit een hele fijne eerste ervaring was. Mijn eerste echte opdracht was een fashion show voor Mattijs van Bergen, een Nederlandse ontwerper. Daar ging ik zonder training in, ik had nog nooit een catwalk training of iets in die richting gehad. Maar dat ging gelukkig allemaal helemaal vanzelf. 

Hoe ziet een standaard dag van een model eruit?

'Soms sta je wel echt vijf uur voor de camera en blijf je wisselen van outfits'

Ik ben zelf op het moment niet heel veel bezig met modellenwerk in verband met studie, maar als ik een klus heb verloopt mijn dag meestal als volgt. Ik sta als ik een shoot heb vaak vroeg op om me klaar te maken en het is vaak ook nog wel een stukje reizen naar locatie, dus je dag begint op tijd. Als je op locatie bent, gaat het vaak allemaal heel snel. Je wordt gelijk in de make-up gezet, je haar wordt gedaan, je krijgt een outfit aan. Dit ‘voorbereiden’ kan vaak wel 2 à 2,5 uur duren. Het is een hele lange dag, weinig tijd voor pauzes, weinig tijd om te eten, maar er wordt wel goed voor je gezorgd. Soms sta je wel vijf uur voor de camera en blijf je wisselen van outfits. Dat klinkt zwaar maar is eigenlijk ontzettend leuk.

Merk je dat er dingen veranderd zijn in je privéleven sinds je model bent?

Ja, ik weet nog dat ik op mijn studie kwam en mensen gelijk aan mij zagen dat ik model was. Iemand vroeg toen ook aan me ‘ben je model’ en die ging dat gelijk rondbazuinen van ‘oh ja dat is zo’n modelletje dat zichzelf heel mooi vindt en beter dan de rest’. Terwijl dat echt het tegenovergestelde is. Ik ben vrij nuchter en soms zelfs een beetje onzeker. Ik vond het wel grappig om te merken dat mensen daar later dan op terug komen als ze je beter kennen. Vroeger kon ik me druk maken om wat andere mensen van mij vinden, maar dat heb ik losgelaten. Als mensen denken dat ik arrogant ben mogen ze dat denken. Ik weet hoe ik ben en de mensen om mij heen ook en dat is het enige dat telt.

Merk je een verschil in de modellenwereld tussen mannen en vrouwen?

Ja, je merkt wel echt een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen moeten heel erg op hun maten letten, terwijl dat bij mannen wel echt minder is. Jongens hoeven weinig moeite te doen, terwijl er bij vrouwen wel hoge standaarden liggen. Ik ben bijvoorbeeld bij mijn eerste modellenbureau op mijn zestiende weggegaan, omdat zij hele hoge standaarden hadden qua maten. Ik raakte in de pubertijd, kreeg wat meer heupen en moest daardoor afvallen om internationaal nog door te kunnen breken. Ik heb dat geprobeerd, maar kwam erachter dat ik me daar heel slecht door ging voelen. Ik had ondergewicht, voelde me lelijk en te dun. Toen heb ik de keuze gemaakt om daar te stoppen. Daarna ben ik terecht gekomen bij een ander modellenbureau waar ze veel coulanter zijn qua maten en waar ze het vooral belangrijk vinden dat ik me goed voel. Dat was ontzettend fijn.

Heb je een tip voor beginnend modellen?

Waar ik altijd heel veel aan heb gehad dat je moet kunnen omgaan met afwijzing. In de modellenwereld wordt je heel vaak afgewezen, maar dat heeft niks met jou te maken. Dan ben je gewoon niet de juiste persoon die ze zoeken voor de shoot. Voel je er dus niet slecht over als je het niet bent geworden, je bent echt prachtig zoals je bent en er zijn opdrachtgevers die jou echt wel willen voor hun shoot. Dat is mijn ultieme tip.