• Na zeventien jaar stopt Simon Brouwer (SGP) met het raadswerk.
• Na zeventien jaar stopt Simon Brouwer (SGP) met het raadswerk. Foto: Winny van Rij

Simon Brouwer (SGP) verlaat de politiek

woerden • “Als je start weet je niet waar je aan begint", blikt hij terug. "Je denkt af en toe een avondje, maar dit bleken altijd wel drie of vier avonden in de week te zijn. Soms in het weekend nog even stukken lezen, mensen bellen. Je bent dus altijd bezig." Niet dat hij er spijt van heeft, integendeel. "Ik vind het kleinschalige juist leuk en beleef net zoveel plezier aan een debat als aan de contacten met collega's in de wandelgangen." 

Wethouder

Met de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart 2022 in het vooruitzicht, begon Brouwer een jaar geleden na te denken over zijn rol in de politiek. "Ik wil niet als een verzuurde man maar blijven zitten." Hij praatte er met familie, vrienden en mensen van de partij over. "Wil ik verder in de politiek? Sommigen fluisterden mij in dat ik wel wethouder zou kunnen worden. Super leuk, maar dat is het niet voor mij. Het wethouderschap is een vak en ik vind mijn eigen werk gewoon ook ontzettend leuk." Dat is in de verkoop bij een organisatie die een koppeling legt tussen supermarkten en ambachtelijke makers van streekproducten om hun producten in de supermarkt te krijgen.

Goede opvolger

“Het is ook wel eens leuk te weten dat je straks niet drie of vier avonden op pad bent, dat we een keer een lang weekend weg kunnen. Het geeft mijn vrouw ook meer ruimte om te doen wat zij graag wil. Alles draaide om mijn werk als raadslid." Nu is dus een goed moment. "Zeker, omdat we met Daphne van der Wind van de ChristenUnie een goede fractievoorzitter hebben en Eric de Jonge de hoogste op de lijst van de SGP is. Dat geeft vertrouwen."

Die lijst is overigens al sinds 2010 gecombineerd. "Voorheen was ik voor alle onderwerpen woordvoerder, soms hadden we al wel een gezamenlijk standpunt, maar vanaf dat moment konden we de taken wat meer verdelen." De ene partij leverde de fractievoorzitter, de andere de wethouder in de coalitie. "Titia Cnossen, Cor van Tuijl van de SGP, later Tymon de Weger voor de ChristenUnie."

Turbulente tijden

Het waren soms turbulente tijden met de zondagsopenstelling van de winkels waardoor Cor van Tuijl aftrad. "Een persoonlijk drama", vindt Brouwer het nog altijd. Later trad ook Tymon de Weger af. "Drie maanden voor de nieuwe verkiezingen omdat de coalitie tegen de afspraken in brak met de zondagsrust. Dat we eruit stapten had niemand verwacht." 

Brouwer is blij dat de afgelopen coalitieperiode een stuk rustiger was. "In de vorige periode was het vaak een soort uitruil, jij dit, dan wij dat. Nu kun je de coalitie vergelijken met een goed huwelijk. Stel je voor dat ik iedere keer met mijn vrouw zou onderhandelen. Nee, we maakten van tevoren goede afspraken met elkaar en bekijken steeds opnieuw of je met een bepaalde boodschap thuis kunt komen. Als fractievoorzitter is dat ook veel relaxter. Je kunt erop vertrouwen dat je eruit gaat komen, ook als het moeilijk is."

Coachende rol

Doordat Brouwer het besluit een jaar geleden al nam, had de partij de tijd om zich op zijn vertrek voor te bereiden met een geleidelijke overdracht. "Ik kreeg hierdoor ook een andere rol. Meer coachend in plaats van de kar te trekken. Ik liet het al een beetje over aan de anderen en dat is leuk en gezond." 

Goede relatie

Hij kijkt vooral terug op mooie en soms ingewikkelde momenten. "Het was een unieke kans om de inwoners en de gemeente te dienen, zoveel contacten op te doen, dat besef je niet van tevoren." Hij bleef altijd het motto hanteren: hard op inhoud, zacht in relatie. "Het is fijn als je met elkaar een kop koffie kunt drinken ook als de ander een hele andere levensovertuiging heeft." Brouwer zal zich zeker niet gaan vervelen. "Er komt ongetwijfeld wel weer iets op mijn pad.”

Winny van Rij