• Sylvia Verkaik (tweede van links) werd dinsdag bij de ingang van De Thuynen verrast door collega's.
• Sylvia Verkaik (tweede van links) werd dinsdag bij de ingang van De Thuynen verrast door collega's. Foto: Thomas Sohilait

Sylvia Verkaik werkt al veertig jaar in de zorg

Algemeen

WOERDEN • Sylvia Verkaik (56) werkte dinsdag precies veertig jaar in de ouderenzorg in Woerden. Als verrassing hadden haar collega’s een feestje georganiseerd voor de deur van verpleeghuis De Thuynen.

Zestien jaar oud was Sylvia toen ze aan de slag ging bij bejaardentehuis ‘t Oude Landt. “Ik had net m’n leao-diploma gehaald en wilde vakantiewerk doen”, vertelt ze. “Na een belletje mocht ik langskomen voor een gesprek met de directeur. Die vroeg mij of ik per 1 februari als huishoudelijke hulp kon beginnen. Dat wilde ik wel.”

Opleiding
Niet lang daarna kreeg ze de kans om intern een opleiding te volgen als bejaardenhulp en later als bejaardenverzorgende. “Ik werkte vier dagen en ging één dag naar school. Dat beviel me prima.” Na haar trouwen bleef Sylvia werken, ook toen ze kinderen kreeg. “Het was in die tijd best lastig om werk te vinden, dus bleef graag als oproepkracht actief in de zorg.”Toen de kinderen wat ouder waren en ze meer tijd had, wilde ze graag weer volledig in dienst komen. Maar haar diploma bleek verouderd. “Ik was in de veertig en kon met wat collega’s de opleiding verzorgde individuele gezondheidszorg (VIG) volgen. Omdat mijn hart bij de zorg ligt, heb ik het gedaan. Het was best pittig naast m’n gezin en werk, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan.”

Fijne dag
Een paar jaar geleden stond Sylvia na een wijziging in de organisatie opnieuw voor een lastige keuze. Ging ze aan de slag als (thuis)verzorgende of wilde ze in verpleeghuis De Thuynen werken? Ze koos voor het laatste. En daar heeft ze nooit spijt van gehad. “Ik ben nu gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie en werk in die functie met ouderen met dementie. Het is mooi werk. Mijn uitdaging is om elke bewoner op onze afdeling een fijne dag te bezorgen. Als dat lukt, geeft me dat ontzettend veel voldoening.”Een groot verschil met vroeger is toch wel de toegenomen papierwinkel. “Vroeger lag er één multomap waarin je alles schreef. Tegenwoordig beschikt elke bewoner over een zorgplan dat up-to-date moet zijn. Daarnaast heb je dagelijks nog tal van andere formulieren in te vullen. Het lijken er alleen maar meer te worden. Er blijft zo maar weinig tijd over om iets leuks te doen met bewoners zoals een spelletje of een wandelingetje.”

Puzzel
Naast zorgtaken maakt Sylvia ook het rooster. Een niet te onderschatten klus. “Ik ben gek op sudoku’s, maar het rooster is soms ook een ingewikkelde puzzel. Toch lukt het me altijd weer op de bezetting rond te krijgen. “Dat er de laatste steeds meer mensen kiezen voor de zorg doet haar goed. “Ik vind het na al die jaren nog steeds ontzettend leuk werk. Anders had ik het natuurlijk ook nooit 40 jaar uit kunnen houden.”