• Reem Bakker, fractievoorzitter van Woerden&Democratie.
• Reem Bakker, fractievoorzitter van Woerden&Democratie. Foto: Woerden&Democratie

Woerden&Democratie: ‘Wij ervaren dit als intimiderend’

Algemeen

WOERDEN • Woerden&Democratie ontkent de geheimhouding rond grensoverschrijdend seksueel gedrag en een angstcultuur bij Ferm Werk te hebben geschonden.

Reem Bakker zegt dat slachtoffers en (voormalig) werknemers van het bedrijf hem hebben benaderd. Zij voelen zich volgens de fractievoorzitter van Woerden&Democratie onvoldoende gekend in een onderzoek dat door een extern bureau is uitgevoerd naar de vermeende misstanden bij de organisatie die voor vier gemeentes, waaronder Woerden, werkzoekenden aan bedrijven koppelt. 

Bij de Raad van Commissarissen (RvC) van Ferm Werk kwamen in 2020 twee afzonderlijke meldingen binnen over een hooggeplaatste medewerker. Die zou seksuele relaties zijn aangegaan met meerdere medewerksters. Daarnaast zou de man meerdere collega’s hebben geprobeerd te verleiden en was er sprake van een angstcultuur op de werkvloer. De RvC liet daarop een extern onderzoek uitvoeren.

Pittige vragen
Raadslid Wilma de Mooij van Woerden&Democratie vindt dat het college openheid van zaken moet geven over dit onderzoek. Zij kondigde in een persbericht aan tijdens de raadsvergadering van donderdag ‘een paar pittige vragen’ hierover te zullen stellen aan wethouder George Bech. Het college gaf echter direct te kennen geen vragen te zullen beantwoorden, omdat de raadsvergadering openbaar is. “We communiceren in z’n algemeenheid niet inhoudelijk over zaken van personele aard. In zulke gevallen hebben we te maken met de privacy van verschillende betrokkenen en het belang van de genoemde organisatie.”

De raad was bovendien onder strikte geheimhouding geïnformeerd. Door te lekken naar de pers zou De Mooij mogelijk die geheimhoudingsplicht hebben geschonden. “We keuren de handelswijze van Woerden&Democratie af”, schrijft het college in een memo. “We vinden het belangrijk om met de gemeenteraad geheime informatie te kunnen delen en bespreken. Geheimhouding wordt niet lichtvaardig opgelegd.” 

Intimiderend
Het college heeft nu een extern bureau ingeschakeld om te bepalen of Woerden&Democratie over de schreef is gegaan. Als dat zo is, dan gaat het college aangifte doen. Bakker betreurt de stap van het college. “Dit raakt de democratie omdat het indienen van raadsvragen een controlebevoegdheid betreft. Bovendien ervaren wij dit als intimiderend.” Bakker las donderdag tijdens de raadsvergadering en verklaring voor waarin hij aangaf dat een schending van de geheimhoudingsplicht niet aan de orde is. De informatie die door De Mooij is gedeeld, is afkomstig uit openbare stukken en ‘verontrustende signalen’ vanuit de omgeving van Ferm Werk.

Onrust
Marieke van Noort van Progressief Woerden (tevens raadsvertegenwoordiger in het bestuur van Ferm Werk, red.) zegt dat er als gevolg van alle media-aandacht onrust is ontstaan op de werkvloer van Ferm Werk. “Veel medewerkers en cliënten gaan na de berichtgeving niet meer met dezelfde onbevangenheid en plezier naar hun werk.” Van Noort wees erop dat er op basis van extern onderzoek is vastgesteld dat er bij Ferm Werk geen sprake was van grensoverschrijdend gedrag dan wel machtsmisbruik. 

Ze snapt dan ook niet waarom Woerden&Democratie het nodig vond om de vertrouwelijke privacygevoelige informatie naar buiten te brengen. “Daarmee heeft de partij het tegenovergestelde gedaan van wat ze beweert. In plaats van de kwetsbare mensen van Ferm Werk te beschermen heeft Woerden&Democratie ze geschaad. Tegen hen zou ik willen zeggen: sorry! Mijn oprechte excuses dat een collega-raadslid van mij deze ellende bij jullie heeft veroorzaakt. Daar schaam ik me diep voor en ik zal er alles aan doen om de schade te beperken.”