Groenboerenplan overhandigd aan ministers

den haag • De agrariërs Jasper Meerkerk uit Nieuw-Lekkerland en Maria Inckmann-van Gaalen uit Noordeloos overhandigden afgelopen week een Groenboerenplan aan de ministers Henk Staghouwer en Christianne van der Wal.

Zij deden dat samen met andere vertegenwoordigers van onder andere Biohuis, Caring Farmers, de Federatie van Agro-ecologische Boeren en Herenboeren Nederland, namens duizenden biologische-, biodynamische-, agro-ecologische- en kringloopboeren. Het Groenboerenplan bevat aanbevelingen voor een toekomstbestendig landbouw- en voedselbeleid en is bedoeld om uit de impasse van het stikstofdossier te komen.
De ondertekenaars pleiten voor een integrale lange termijnvisie voor de landbouw, waarbij ook aan de andere dossiers voor klimaat, bodem- en waterkwaliteit wordt gewerkt. Het gaat daarbij om voedselproductie die hand in hand gaat met het leveren van maatschappelijke diensten als biodiversiteit, schone lucht, schoon water, een vruchtbare bodem en gezonde voeding.
Meerkerk is aangesloten bij Caring Farmers. "Wij gaan voor lokaal voedsel, proberen zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en krachtvoer te gebruiken, gaan uit van de kracht van de natuur en zien hoe belangrijk de grond en een gezond bodemleven zijn.” Uitvoering van het Groenboerenplan kost geld. "Maar als we zo doorgaan, kost het straks nog meer geld. Dan gaan de kosten van de gezondheidszorg omhoog, ontstaat schade door klimaatverandering en gaat het mis met de bestuiving van gewassen omdat we te weinig bijen over hebben. De boeren zijn in een systeem gedwongen. Minister Mansholt (die de productie van de landbouw opstuwde, red.) heeft aan einde van zijn leven gezegd: ‘We zijn doorgeschoten, er moet weer een omslag komen'. Zo moet de politiek onder andere een eerlijke prijs regelen voor landbouwproducten.”