Minister onder indruk van Regio Deal

regio • Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties bracht maandag een werkbezoek aan de Drechtsteden-regio. Ze toonde zich onder de indruk van de verbinding tussen arbeidsmarkt en onderwijs.

Doel was om met eigen ogen te zien welke verbeteringen door de Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem zijn ingezet. “Ik ben onder de indruk van hoe er uitwerking wordt gegeven aan de Regio Deal in regio Drechtsteden en Gorinchem”, aldus de minister. “Onder andere door het verbinden van de arbeidsmarkt aan het onderwijs en het stimuleren van innovatie.”

Gesprek

Aan boord van Veerdienst 3 maakte de minister een tocht langs de oevers van de Noord om een beeld te krijgen van de herinrichting hiervan. Tevens ging ze in gesprek met bestuurders, inwoners en ondernemers die ieder hun eigen ervaringen met de resultaten van de Regio Deal deelden.

Het bezoek is onderdeel van een tour die de minister maakt langs alle regio’s die tijdens de vorige kabinetsperiode een Regio Deal ontvingen. De Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem was met 22,5 miljoen euro destijds één van de grootste. Het bedrag is door de provincie, de gemeente Gorinchem en Drechtsteden-gemeenten verdubbeld. In het nieuwe regeerakkoord is afgesproken dat de Regio Deals worden voortgezet.

Smart Delta Drechtsteden wil opnieuw inzetten op het binnenhalen van de Regio Deal. Regiovoorzitter Wouter Kolff: "Onze regio is uniek. In tijden van een stijgende zeewaterspiegel heeft de Drechtsteden de kennis en ervaring om wereldwijd oplossingen te bieden." 

Historische identiteit

Desondanks ligt er wat betreft burgemeester Kolff een flinke opgave met betrekking tot de verbetering van de brede welvaart in combinatie met leefbaarheid en veiligheid in de regio. "We hebben de kracht om de ‘overdruk' van de Randstad op te pakken als het gaat om wonen, bereikbaarheid en economie. Investeren in ‘human capital' door aan te sluiten bij de historische identiteit als delta/maakindustrie is daarvoor richting de toekomst van belang.”