Indeling in 3D: ‘Het wordt wel pittiger’

regio •  “Een fantastische indeling”, trapt SV Meerkerk-oefenmeester Gert-Jan Koekkoek af. “Na een eerste blik denk ik dat deze competitie zwaarder is dan het afgelopen seizoen. In principe zijn drie zwakkere tegenstanders gedegradeerd en verwelkomen we met Arkel en Drechtstreek twee ploegen uit de tweede klas. Daarnaast stromen HSSC’61 en Sc Everstein vanuit een sterke derde klas van de zijkant in. Nogmaals, het wordt pittiger denk ik.”

Natuurlijk kijkt Koekkoek uit naar de derby tegen Ameide. “Nu de indeling bekend is, wil ik graag weten tegen wie we starten. Het liefst begin ik thuis en dan zou een wedstrijd tegen het bevriende HSSC’61 niet verkeerd zijn. Een lekker zonnetje, met veel publiek en een goede omzet in de kantine.”

De ambitieuze trainer is blij dat IFC elders is ingedeeld. “Zij willen snel omhoog en hebben daarvoor ook het budget. Prima, maar wel lekker dat wij ze niet ontmoeten.”

Zijn voormalige coach Theo de Boon van concurrent Hardinxveld knikt. “Prettig dat IFC er inderdaad niet bij is. Dan had het lastig geweest om kampioen te worden. Op zich dus weinig verrassingen, de Dordtse ploegen zijn er uit en daarvoor in de plaats spelen we nog meer tegen clubs in de Krimpenerwaard.”

De Boon doelt op tegenstanders als Dilettant, Lekkerkerk en de nieuwkomers Bergambacht en Haastrecht. “Wij zijn blij met deze indeling. Eigenlijk twee competities in één. De Alblasserwaard en de Krimpenerwaard. Overigens durf ik geen voorspellingen te doen. Twintig jaar geleden heb ik voor het laatst op dit niveau getraind. Als piepjonge trainer stond ik bij Sleeuwijk voor de groep.”

“We moeten naar ons zelf kijken. Ik ga de voorbereiding beginnen met 28 spelers en zal van lieverlee doorselecteren. Maar eerst de groep leren kennen, en vandaar uit de speelwijze gaan bepalen. Dat gaan we doen in leuke oefenwedstrijden tegen Sleeuwijk, Woudrichem, SVW en Arkel.”

Over Arkel gesproken. De mannen van Leon Elands gaan proberen het verloren terrein te heroveren. “We staan er positief in en hebben zeker de ambities om terug te keren naar de tweede klasse. In een leuke regionale klasse, waarbij het fijn is dat IFC er niet bij is. Deze nieuwe competitie geeft nieuwe energie, met tegenstanders die op een andere manier weerstand zullen bieden. We gaan het zien, maar zullen – zoals mijn collega Theo de Boon ook al aangeeft – eerst naar ons zelf kijken. Op 8 augustus staat de eerste training op het programma. Onder begeleiding van fysiotherapeute Claudia proberen de jongens zo fit mogelijk te zijn. We hebben geleerd van het afgelopen seizoen, waar in we naast zware blessures ook te maken hadden met veel opspelende spiertjes.”

Ook Maarten de Bruijne van competitiegenoot VVAC is al bezig met de voorbereiding. “Veel spelers zijn in de eerste week van augustus terug van vakantie. Ik ook en dus beginnen we al op dinsdag 2 augustus met de eerste training. Bewust een week eerder, waardoor we hopelijk nog fitter zijn.” Een favoriet durft de Sleeuwijker niet aan te wijzen. "Ik weet niet hoe sterk de nieuwkomers zijn. Uit mijn eigen voetbaljaren ken ik nog wel HSSC'61 en SC Everstein, maar dat is alweer eventjes geleden." 

Op voorhand schat hij De Alblas, Hardinxveld, Drechtstreek en Arkel hoog in. "Die zijn aan hun stand wel verplicht mee te doen om de prijzen. De rest is denk ik redelijk aan elkaar gewaagd. Door de versterkte degradatie is het doel van VVAC identiek aan vorig jaar. Zo snel mogelijk veilig spelen en dan is mogelijk plek 7 of 8 weer in beeld. De verschillen in de middenmoot zullen weer klein zijn.”