• De molen die in Kinderdijk te huur staat.
• De molen die in Kinderdijk te huur staat. Foto: Peter-Jan Steenbergen

Te huur: molen in Kinderdijk

kinderdijk • Het is met afstand één van de meest bijzondere plekken om te wonen: de wereldberoemde molens in Kinderdijk. Molenaars maken er nu kans op: de derde molen van de Overwaard staat te huur. Maar Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) legt de lat voor de nieuwe bewoner(s) wel hoog.

"Alleen een molenaarsdiploma is voor ons niet voldoende", bevestigt Peter-Jan Steenbergen, directeur van de SWEK. "Het is voor ons van belang dat er een molenaar komt wonen die er echt voor gaat, die bij elk zuchtje wind de molen losgooit. Bij de selectie zal die motivatie een grote rol spelen. We willen er absoluut niet achteraan hoeven te zitten dat de verplichte 60.000 omwentelingen per jaar worden gehaald."

Dat er een molen vrijkomt, komt niet vaak voor. De huurders blijven hun onderkomen in het Alblasserwaardse molencomplex over het algemeen vele jaren trouw. Dat geldt zeker in dit geval. "De bewoners kwamen hier maar liefst 58 jaar geleden. De vrouw van de molenaar, die al een eindje in de tachtig is, overleed vorig jaar en enkele maanden daarna is hij weggegaan." 

Onderzoek

Het betekent dat er nu een plek vrij is gekomen. Al zal het nog wel even duren voordat de nieuwe huurder of huurders hun molen kunnen betrekken. De SWEK laat namelijk eerst een bouwhistorisch onderzoek uitvoeren. Steenbergen: "In de honderden jaren dat de molens er staan, is nooit goed vastgelegd welke monumentale elementen er per molen aanwezig zijn. We grijpen deze kans aan om dat voor de derde molen van de Overwaard vast te leggen. Dat is inmiddels trouwens beleid: als er zich zo'n situatie voordoet, voeren we een bouwhistorisch onderzoek uit." De uitkomsten daarvan bepalen mede de keuze voor de nieuwe bewoners. "Als we weinig waardevolle historische elementen tegenkomen, is het meer voor de hand liggend om een gezin te kiezen. Er is dan meer ruimte beschikbaar. Is het tegendeel het geval, dan zullen we eerder voor een stel of een alleenstaande molenaar gaan."

De te huur staande molen op Funda zet, zal hoogstwaarschijnlijk niet nodig zijn. Er lag bij de SWEK al een lijst met belangstellenden die in het verleden hadden aangegeven in aanmerking te willen komen voor een woonplek op het werelderfgoed. "Nadat ik het via Twitter naar buiten had gebracht en het AD er een artikel aan wijdde, hebben we meer aanmeldingen gekregen. Het zijn er ongeveer tien, waarvan zo'n vijf molenaars. We verwachten het bouwhistorisch onderzoek in het najaar uit te voeren; afhankelijk van de werkzaamheden die we nog uit willen voeren, kunnen de nieuwe huurders er ongeveer een half jaar tot een jaar later hun intrek in de molen nemen."

Geurt Mouthaan