Marktconcerten in Grote Kerk Gorinchem

gorinchem • Organist Nico Blom opent maandagmorgen 18 juli de serie van vier marktconcerten in de Grote Kerk te Gorinchem. Naast Nico werkt ook de titularis en stadsorganist van de Grote Kerk, Arjan Versluis, mee aan deze serie. Nico is hoofdorganist van het orgel in de Johanneskerk en tweede organist van het orgel in de Grote Kerk.

Nico verzorgt ook het tweede concert in de serie op maandagmorgen 25 juli. Arjan Versluis brengt het derde en vierde concert op maandagmorgen 1 en 8 augustus.cArjan en Nico laten de klankkleuren en mogelijkheden van het orgel horen met afwisselende orgelliteratuur en improvisaties.

Allereerst speelt Nico op 18 juli twee werken in première van de Gorcumse organist Nico Dekker (1918 – 1999). Als eerste een Andante en daarna 'Meditatie mei 1940'.  Dit orgelwerk is vermoedelijk rond de inval van het Duitse leger in Nederland geschreven. 'Je hoort in de opening de dreiging in de muziek: bombastische akkoorden, soms zeer dissonant voor die tijd', stellen de organisatoren. 'Na een tweemaal terugkerende rustige hymne laait de onrust weer op. Om vervolgens te eindigen met imposante slotakkoorden. Indrukwekkende muziek.' Verder worden er werken van Fauré, Mendelssohn en Pachelbell gespeeld. 

Op 25 juli 2022 worden er werken gespeeld van Bach, Mendelssohn, DE Jong en Penfield. Ook speelt Nico voor de tweede keer een première door een werk van zijn broer Henny Blom voor het eerst uit te voeren. De concerten duren een half uur en beginnen om 11:30 uur. De toegang is gratis, na afloop is er een collecte.


Snuffelmarkt in Gorinchem

gorinchem • Op het parkeerterrein van de Evenementenhal in Gorinchem vindt zondag 17 juli een snuffelmarkt met curiosa en andere tweedehands spulletjes plaats. Er zijn zo'n 350 kramen. Ook zijn er stands met eten en drinken. De aanvang is 9.00 uur, de verkoop sluit om 16.30 uur. De entree is 4,50 euro (kinderen onder geleide tot en met 12 jaar gratis). Parkeren is gratis. 


EHBO-cursus en reanimatie

leerbroek • EHBO-vereniging Leerbroek houdt bij voldoende belangstelling in het najaar weer een cursus EHBO. Onder leiding van een kaderinstructeur leren deelnemers de kennis en vaardigheden hoe je een slachtoffer kunt helpen bij diverse letsels en stoornissen, inclusief reanimatie en gebruik van de AED. 

De cursus wordt afgesloten met een examen volgens de nieuwste richtlijnen van het Oranje Kruis. Kosten: 165 euro. Op dinsdag 6 september is er een cursus reanimatie/bedienen AED, van 19.00 tot 22.00 uur. De kosten zijn 20 euro. Je oefent op een reanimatiepop en leert hoe je een AED bedient. Plaats: De Samenkomst, Raadhuisplein 3 te Leerbroek. Voor aanmelden of meer informatie:
ehboleerbroek@live.nl..