Partijen willen opkoopbescherming voor koopwoningen

capelle • In Capelle is er een tekort aan koopwoningen voor starters en middeninkomens. Beleggers kopen een deel van deze woningen om te verhuren, bijvoorbeeld aan arbeidsmigranten en studenten. Daardoor worden woningen die bedoeld zijn als koopwoning onttrokken aan het koopsegment. Vooral starters en middeninkomens zijn daarvan de dupe. Het vinden van een geschikte koopwoning wordt voor deze groep steeds moeilijker. Een nieuwe wet maakt het voor gemeenten mogelijk om het opkopen van woningen voor de verhuur tegen te gaan. De Capelse VVD heeft bij de afgelopen raadsvergadering een oproep gedaan om deze opkoopbescherming snel in te voeren in Capelle. De oproep van de liberalen kon rekenen op de steun van de meeste partijen in de raad. Raadslid Mels Landzaad (VVD): "Starters en middeninkomens verdienen in Capelle een eerlijke kans op een eigen koopwoning. Gemeenten om ons heen gaan ook over tot het invoeren van opkoopbescherming. Om te voorkomen dat daardoor in Capelle extra koopwoningen voor de verhuur worden opgekocht, moet de gemeente deze opkoopbescherming snel gaan invoeren”. Wethouder Struijvenberg heeft toegezegd om in het eerste kwartaal van 2022 met een voorstel te komen voor een opkoopbescherming voor bestaande koopwoningen in Capelle. Eerder voerde de gemeente al een zelfbewoningsplicht in voor nieuwbouwwoningen.


Capelse organisaties krijgen steun vanuit Rabo Clubsupport

capelle • Vijf Capelse clubs en organisaties deden mee aan de Clubsupport actie van de Rabobank en na het tellen van de stemmen kon de balans worden opgemaakt. De Zonnebloem afdeling Capelle aan den IJssel krijgt het grootste geldbedrag in de regio Rotterdam. De Zonnebloem wil leden in Capelle uit hun isolement halen door een bijzondere dag te organiseren. Daarvoor krijgt de organisatie nu 4.337,72 euro, mede dankzij 298 uitgebrachte stemmen. Inloophuis de IJssel ontvangt 3.129,36 euro door 206 stemmen, en gaat het geld gebruiken voor opleidingen voor vrijwilligers en professionalisering van het activiteitenaanbod. Max Capelle (666,15 euro), Volkstuinvereniging Nut en Genoegen (635,17 euro) en korfbalclub KCC (619,67 euro) ontvingen eveneens een steuntje in de rug.


Fractievoorzitter Holkamp (D66) stopt per direct

capelle • De fractievoorzitter van de D66 Capelle, Pieter Holkamp, heeft zijn functie met onmiddellijke ingang neergelegd. Hij wil ruimte maken voor zijn opvolger Zinho Schelkers, die lijsttrekker zal zijn voor D66 Capelle bij de verkiezingen voor de gemeenteraad in maart 2022. Pieter Holkamp: "Het is nu nog vier maanden tot aan de verkiezingen. Daarmee is het moment is gekomen om meer taken over te dragen aan mijn opvolger".