Mogelijkheden ‘10-14 Onderwijs’ onderzocht

capelle/krimpen • Het schoolbestuur van negen protestants-christelijke basisscholen in Capelle en Krimpen aan den IJssel en de algemene directie van het Comenius College hebben een intentieverklaring ondertekend om samen te onderzoeken of 10-14 onderwijs mogelijk is.

Dit onderwijsconcept is nieuw in (de omgeving van) Capelle en Krimpen. 10-14 onderwijs houdt in dat leerlingen tussen de 10 en 14 jaar in een doorlopende leerlijn begeleid worden naar de overstap naar het voortgezet onderwijs door een team van docenten uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Deze vorm van onderwijs wordt ook wel ‘tienercollege' genoemd en is inmiddels in alle provincies behalve Zeeland te vinden. De leerlingen die 10-14 onderwijs volgen, mogen de keuze voor een type vervolgonderwijs (vmbo, havo of vwo) na de basisschool nog twee jaar uitstellen. Ook kunnen ze beter op hun eigen niveau leren (er wordt gedifferentieerd met de lesstof).
Arjan Dorst, bestuurder van Stichting PCPO Capelle-Krimpen, licht toe dat het idee voor 10-14 onderwijs bij hem ontstond in corona-tijd. ‘De overheid stelde veel geld - 8,5 miljard in totaal - beschikbaar om de vertraging in de ontwikkeling bij leerlingen te verminderen (‘corona-achterstanden'). Juist de leerlingen die te maken hebben met een sociaal-economische achterstandssituatie hebben dit soort vertraging opgelopen. 10-14 onderwijs kan de kansengelijkheid bevorderen', legt Dorst uit. Hij wilde al langer de samenwerking tussen basis- en voortgezet onderwijs verder stroomlijnen, en daar biedt dit onderwijsconcept de mogelijkheid voor.
De uitkomst van het onderzoek wordt naar verwachting in februari 2022 gepresenteerd.