• Lezingen kunstgeschiedenis.
• Lezingen kunstgeschiedenis. Foto: nl.123rf.com

Zes lezingen over kunstgeschiedenis

capelle • In het Van Cappellenhuis start op vrijdag 12 november een serie van zes lezingen over kunstgeschiedenis.

De zesdelige serie Kunstgeschiedenis - BLOK II: Art Nouveau en Jugendstil wordt verzorgd door kunsthistorica drs. Patricia Huisman.

Aan het einde van de negentiende eeuw beginnen kunstenaars zich af te zetten tegen het historisme ofwel de neo-stijlen. De Nieuwe Kunst of Art Nouveau ontwikkelt zich in de architectuur en in de toegepaste kunst. Door heel Europa slingert zich de zwierige zweepslaglijn en de stijl wordt ook bekend onder de namen Jugendstil, Wiener Secession en Liberty Style. Denk aan de weelderig gedecoreerde huizen van de Belgische architect Horta en de gekleurde mozaïeken op de panden van Gaudí. Zij hebben met elkaar gemeen dat ze zich lieten inspireren door de organische vormen in de natuur: sierlijke stengels, bloemen en planten. In Nederland werd Jan Toorop beroemd met zijn Slaolie-affiche, maar ook het Rozenburg-porselein en de Beurs van Berlage horen bij de Art Nouveau. 

Na 12 november volgen lezingen op 19 en 26 november, 3, 10 en 17 december 2021 (wijzigingen voorbehouden). Inschrijven kan door een mail te sturen naar kunstisleuk@xs4all.nl. Tijd: vrijdag van 10:30 tot 12:30 uur, vanaf 10:00 uur staat de koffie klaar (let op: 20 november aanvang 14:30 uur). Prijs: 78,00 euro voor zes lezingen (inclusief twee keer koffie/thee bij elke lezing).