• Kunstenaar Martijn Schoots bij het kunstwerk.
• Kunstenaar Martijn Schoots bij het kunstwerk. Foto: Jan Kok

Kunstwerk Anna Maria van Cappellen

CAPELLE • Op vrijdag 29 oktober is een kunstwerk ter ere van Anna Maria van Cappellen onthuld.

Dit gebeurde 161 jaar na de geboortedag van de oprichter van de Van Cappellen Stichting. Het kunstwerk, dat de naam De Rode Beuk krijgt, werd onthuld door wethouder kunst en cultuur Harriët Westerdijk en staat in het van Capellenpark in de nieuwe buurt Couwenhoek.
Anna Maria van Cappellen richtte in 1892 samen met haar echtgenoot Johannes Nolen een ‘weldadige’ stichting op die de naam Van Cappellen Stichting zou dragen. Wethouder Harriët Westerdijk onderstreept het maatschappelijke belang van de stichting.

Kunstenaar Martijn Schoots heeft voor zijn ontwerp ‘De Rode beuk, met zitplek, boomhoogtemeter en idealenvenster” ook input opgehaald bij de nieuwe bewoners. De Van Cappellen Stichting droeg financieel bij aan de realisatie van dit kunstwerk en bouwbedrijf Heijmans (ook verantwoordelijk voor de bouw van Couwenhoek) heeft alle onderdelen geplaatst.

In mei 2019 schreef de gemeente een prijsvraag uit voor het maken van een passend kunstwerk in nieuwbouwwijk Couwenhoek. Kunstenaar Martijn Schoots won de prijsvraag en maakte met ideeën van bewoners uit de wijk het ontwerp dat een eerbetoon is aan Anna Maria van Cappellen.