Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Wat is de overeenkomst tussen hooligans, Capelse ouders en de messensteker?

Algemeen

Ronald Koeman werd onlangs belaagd bij zijn bolide en sprak de woorden: “Het is een kwestie van opvoeding. Deze mensen hebben geen normen en waarden.” 

Nu heb ik familieman Ronald in twee perioden in de Kuip van nabij meegemaakt en ik kan niet anders zeggen dan dat ik het bijna altijd met hem eens was. Een kleine 40 jaar geleden leerde ik op de PA(BO) tijdens de eerste les al dat het gedrag van mensen is aangeleerd of geïmiteerd. Kinderen leren in eerste instantie van hun directe omgeving, later van docenten en imiteren leeftijdgenoten en voorbeelden. De peergroups waarin zij leven worden in sommige gevallen belangrijker dan de naaste familieleden en dan is het maar de vraag wie heeft nog de meeste invloed? De afgelopen weken zagen we in stadions veel bierdouches en geweldsuitingen. Eerst werd nog gekscherend gedaan over deze postcoronatijd, maar nu steeds meer lieden anderen imiteren, gaat het van kwaad tot erger. Immers, gedrag is aangeleerd of geïmiteerd. 

Zelfs bij het keurige Excelsior gooiden enkele baldadige studenten afgelopen zaterdag met plastic bierglazen om vervolgens een potje te gaan vrij worstelen op de middenstip om aandacht te verkrijgen. Bij VV Capelle tegen NEC waren het volgens een hooggeplaatste Capelse betrokkene enkele pubers die de NEC-fans en politie wilden uitdagen. En in Tokio wilde een messentrekker onder anderen The Joker imiteren. 

In Capelle vinden we kinderen die hun ouders imiteren en niet ontbijten, zich daarna haasten, linksom de rotondes nemen en zonder verlichting (op voetpaden) fietsen. Of op hun mobieltje kijken of zelfs bellen. Dagelijks gebeuren er (bijna) vreselijke ongelukken waarbij kinderen betrokken zijn. Achteraf betreuren alle ouders wat er is gebeurd, maar zij vergeten dat het gedrag van hun kinderen is aangeleerd of geïmiteerd. Of zoals een wijze Ronald Koeman zei: “Het is een kwestie van opvoeding.” Voorkomen is immers beter dan genezen, toch?